Sorin Cimpeanu a spus ca modificarile aduse la Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar vor fi publicate marti, sub forma unui Ordin de ministru, principalele schimbari fiind renuntarea la mediile semestriale, la teze si existenta unui numar minim de note la fiecare disciplina.
"Modificarea esentiala care a fost deja agreata este ca se renunta la mediile semestriale, se renunta la obligativitatea sustinerii tezelor semestriale, va fi necesara o singura medie generala la finalul anului scolar, iar profesorul va avea mult mai multa autonomie in scopul unei evaluari ritmice pe parcursul intregului an scolar. Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat ca numarul minim de note pentru o disciplina sa fie egal cu N + 3, unde N este numarul de ore alocat saptamanal pentru o anumita disciplina. Altfel spus, pentru disciplina care are doua ore pe saptamana intr-un an scolar vor fi necesare minimum cinci note. Profesorul are totala autonomie in evaluarea ritinica pe parcursul anului scolar", a spus Sorin Cimpeanu, intr-o conferinta de presa.
Ministrul Sorin Cimpeanu a subliniat ca fiecare cadru didactic are libertatea deplina pentru o evaluare ritmica, singura conditie e ca numarul de note sa fie cel putin N+3, N fiind numarul de ore la disciplina respectiva.
"Am lasat la latitudinea fiecarui cadru didactic. Noi solicitam un numar minim de note", a mai spus Cimpeanu.
Invatamant centrat pe elev, nu pe cunostintele acumulate
Saptamana trecuta, ministrul Sorin Cimpeanu anunta ca isi doreste ca invatamantul sa fie cu adevarat centrat pe elev, iar evaluarea sa se faca la nivel de competente, nu de cunostinte. Cimpeanu a spus atunci ca elevii vor primi in continuare note la scoala, dar ponderea lor va fi semnificativ micsorata incepand cu noul an scolar 2022-2023.
"Cunostintele sunt doar o parte din ce e definit la nivel de competenta. Pe langa cunostinte, avem nevoie de abilitati si de atitudini. Ele se evalueaza mult mai greu, mai dificil intr-un sistem numeric, celebrele note. Si atunci as vrea
sa micsoram aceasta pondere a notelor din procesul de pregatire, sa ne concentram pe calitate, proces, competentele care sunt utile copiilor in viata activa", a spus Sorin Cimpeanu.
Totodata, Sorin Cimpeanu a anuntat ca, in cursul zilei de astazi, la ora 08.00, erau administrate deja 15.000 de teste de matematica, in cadrul programului de evaluare standardizata pentru clasa a III-a, a V-a si a VI-a. Odata cu testele au fost completate de catre copii si 10.000 de chestionare de satisfactie, iar 75% dintre elevi au apreciat pozitiv administrarea testelor.