Legea pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 a fost adoptata de Camera Deputatilor in 3 iunie 2020, iar Senatul, din postura de camera decizionala, a adoptat-o in 21 iulie 2020. Pe 20 august ea a fost promulgata de Presedintele tarii, devenind Legea nr 185/2020.
Noua lege prevede efectivele de elevi din clase, dupa cum urmeaza:
- invatamantul primar: clasa cuprinde in medie 17 elevi, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 22;
- invatamantul gimnazial: clasa cuprinde in medie 22 de elevi, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 26;”
- invatamantul de arta: clasa cuprinde in medie 14 elevi, dar nu mai putin de 8 si nu mai mult de 25 si pot fi constituite din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde in medie 6 elevi dar nu mai putin de 4 si nu mai mult de 10;
- invatamantul liceal si profesional: clasa cuprinde in medie 24 de elevi, dar nu mai putin de 15 si nu mai mult de 30;
- invatamantul dual: clasa cuprinde in medie 24 de elevi, dar nu mai putin de 20 si nu mai mult de 30;”
Exista si situatii exceptionale, cand pot exista maxim 3 elevi in plus peste aceste efective
"In situatii exceptionale, formatiunile de prescolari sau de elevi pot functiona peste efectivui maxim, cu cel mult 3 prescolari/elevi, dupa caz, peste numarul maxim prevazut la alin.(l), cu aprobarea consiliului de administratie al inspectoratului scolar, pe baza unei justificari din partea consiliului de administralie al unitalii de invatamant care solicita exceptarea de la prevederile alin.(l)".
Puteti consulta
AICI legea integral.
Modificari importante si la Norma Didactica
Legea nr. 185/2020 aduce modificari importante si in ceea ce priveste Norma Didactica
- "Norma didactica de predare-invatare-evaluare prevazuta la alin.(3) lit.c)-e) pentru personalul didactic de predare si de instruire practica cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani si cu gradul didactic I, se poate reduce cu doua ore saptamanal, la cerere, fara diminuarea salariului. Personalul didactic care desfasoara activitate de mentorat beneficiaza de reducerea cu 2-4 ore/saptamana a normei didactice de predare-invatare-evaluare, in functie de numarul de profesori - stagiari coordonati; pentru personalul didactic incadrat pe post, care desfasoara activitate de mentorat, orele de mentorat se remunereaza in sistem de plata cu ora".
- "Pentru pregatirea remediala sau pentru pregatirea de performanta se pot aloca in norma 2-3 ore".
- "Norma didactica a consilierului scolar corespunde unui post de consilier scoIar in cabinetul de asistenta psihopedagogica, respectiv in cabinetul interscolar de asistenta psihopedagogica si se stabileste prin raportare la un numar de 500 de elevi, 500 de elevi si prescolari sau de 300 de prescolari. Activitatile specifice normei didactice sunt stabilite prin regulament aprobat prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii".
- "In norma didactica prevazuta la alin.(l), se pot include ore de la disciplinele stabilite prin metodologia aprobata de Ministerul Educatiei si Cercetarii si ore de pregatire pentru evaluari/examene nationale si/sau pentru obtinerea performantei educationale, precum si ore de invatare remediala fara a depasi o jumatate de norma de predare - invatare - evaluare, cu mentinerea drepturilor salariale".
Puteti consulta
AICI legea integral.