"Ca urmare a publicarii in Monitorul Oficial a OUG 144, am decis ca Ministerul Educatiei si Cercetarii sa acorde sprijin tuturor unitatilor de invatamant care vor sa aplice pentru 💻 achizitia de tablete scolare si echipamente IT, precum si pentru achizitia de echipamente de protectie medicala si dezinfectanti, achizitii decontate prin fonduri europene.
Sprijinul se va concretiza astfel:
🖋️Inspectorii de proiecte si programe din fiecare inspectorat scolar vor acorda consultanta in vederea realizarii proiectului
📑Ministerul Educatiei si Cercetarii va realiza modelul de cerere de finantare si il va transmite fiecarei unitati de invatamant
📞O linie TelVerde va fi pusa la dispozitia celor interesati pentru acordarea de consultanta cu privire la accesarea fondurilor europene necesare achizitiilor de echipamente.
Sunt alaturi de colegi! impreuna pentru educatie! #EducatiaContinua", a scris Monica Anisie pe pagina sa de Facebook.
Totusi, procesul de obtinere a fondurilor europene poate fi unul anevoios, iar pana atunci parintii vor cumpara din banii lor masti si dezinfectanti pentru copii.
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, ca autoritatile nu pot asigura masti de protectie pentru toti elevii, cand acestia se vor intoarce la scoala. Prioritate pentru mastile gratuite au elevii din familii vulnerabile, a afirmat el.
"In deschiderea scolilor este un parteneriat in care este implicat si guvernul si autoritatile locale Vom deconta cheltuielile care sunt facute de autoritatile locale pentru desfasurarea in bune conditii. Prioritar este sa asiguram masti pentru copiii care provin din familii vulnerabile asa cum a fost si alocarea pentru achizitionarea de masti. Evident ca trebuie sa existe masti suplimentare daca un copil vine fara masca sa i se puna la dispozitie masca, dar acum nu se pot lua masti pentru toti copiii", a spus Ludovic Orban.
Prin urmare, profesorii si parintii vor fi cei care vor suporta costul mastilor, dar si al solutiilor dezinfectante. Potrivit unui calcul simplu, ei vor scoate din buzunar aproximativ 200 de lei pe luna pentru minimum de protectie:
2 lei o masca x 2 masti pe zi x 5 zile = 20 lei per saptamana = 140 lei pe luna
10 lei un dezinfectant per saptamana x 4 saptamani = 40 lei
5 lei servetele dezinfectante per saptamana x 4 saptamani = 20 lei
Total = 200 lei lunar
Mai multe asociatii de elevii condamna deja aceasta decizie si solicita ca Guvernul Romaniei sa nu puna in pericol sanatatea elevilor si sa isi indeplineasca datoria morala pe care o are fata de cetateni, punand la dispozitie masti de protectie pentru fiecare elev.
Scoala incepe in 14 septembrie
Inceperea anului scolar este prevazuta, deocamdata, de Ministerul Educatiei, in 3 scenarii: rosu, galben si verde.
Acolo unde numarul de cazuri de infectari este sub unul la mia de locuitori in ultimele 14 zile, se aplica planul verde, adica va fi permisa prezenta fizica la scoala. In localitatile cu pana in 3 cazuri la mia de locuitori se aplica scenariul galben, in care se va merge la scoala prin rotatie si se va face si invatamant online. In scenariul rosu, de peste 3 cazuri la mia de locuitori, cursurile sunt suspendate, iar orele vor fi doar online.
Florin Constantinescu 28 Aug. 2020 11:46:47
Eu sunt de parere ca fiecare elev sa aplice pentru un proiect european pentru doua masti pe zi. Ar fi extraordinar: in acest fel elevii nostri vor fi antrenati pentru a deveni antreprenori. La fel cu doctoranzii, care in loc sa studieze temele de cercetare, urmeaza cursuri de antreprenoriat. Asa vom deveni o natiune de oameni de afaceri. Singura problema va fi cine o sa mai lucreze!Florin Constantinescu 28 Aug. 2020 11:45:18
Eu sunt de parere ca fiecare elev sa aplice pentru un proiect european pentru doua masti pe zi. Ar fi extraordinar: in acest fel elevii nostri vor fi antrenati pentru a deveni antreprenori. La fel cu doctoranzii, care in loc sa studieze temele de cercetare, urmeaza cursuri de antreprenoriat. Asa vom deveni o natiune de oameni de afaceri. Singura problema va fi cine o sa mai lucreze!