Sorin Cimpeanu a vorbit, intr-o interventie la Digi24, despre importanta consolidarii competentelor de comunicare in limbi straine de circulatie internationala si a anuntat ca Ministerul Educatiei analizeaza posibilitatea de a introduce, pana in 2027, a doua proba de limba straina la
Bacalaureat.
"In masura in care vom reusi sa finalizam proiectul pachetului legislativ, care sa fie imaginea proiectului Romania Educata, in asa fel incat in 2023 sa poata fi implementat, daca elevii care incep liceul in 2023 vor intra pe acest sistem nou, in anul 2027 vom avea un prim Bacalaureat schimbat radical, care va veni in intampinarea asteptarilor societatii. Pana atunci, vom vedea in ce masura putem sa consolidam importanta acestor comentente de comunicare in limbi straine. Alaturi de competentele digitale, competentele de comunicare in limba materna si in limbi straine sunt extrem de importante pentru viitorul fiecaruia dintre acesti tineri. Pentru a avea o consolidare a acestor competente si o recunoastere a lor, analizam in ce masura putem sa introducem mai devreme de 2027 un sistem prin care aceste competente de comunicare in limbi straine de circulatie internationala sa poata fi consolidate" a spus Sorin Cimpeanu.
Intrebat daca Ministerul Educatiei ia in calcul cresterea numarului de ore alocate studierii limbilor straine la scoala, Sorin Cimpeanu a spus ca, personal, sustine "un numar important de ore pentru limbile de circulatie internationala".
In Romania, in acest moment, 2,2 milioane de elevi studiaza limba engleza, peste 1,2 milioane limba franceza, aproximativ 200 de mii de elevi limba germana. Romania are o buna traditie in predarea limbilor straine, dar putem sa facem mai mult, data fiind importanta comunicarii intr-o limba de circulatie internationala. (...) Fiind atat de important acest subiect al comunicarii in limbi straine, vom vedea la nivelul planurilor cadru, care vor intra incepand cu septembrie 2023, care va fi numarul de ore. Eu, personal, sustin un numar important de ore pentru limbile de circulatie internationala", a mai spus ministrul Educatiei.
A doua proba de limba straina la BAC, din 2027
Intr-o declaratie anterioara, Sorin Cimpeanu a spus ca este necesar ca, alaturi de competentele digitale, sa fie sustinute si competentele de comunicare in limbi straine, subliniind ca isi doreste o
a doua proba de limba straina la BAC.
“Deschiderea scolii romanesti catre plurilingivism este foarte puternica, dar sunt lucruri de facut pentru ca aceasta competenta de comunicare in limbi straine sa fie din ce in ce mai la indemana absolventilor de invatamant preuniversitar pentru a se putea valoriza in dezvoltarea lor personala si profesionala”, a spus ministrul Sorin Cimpeanu, la Forumul franco-roman al Educatiei.
Tot atunci, Sorin Cimpeanu a sugerat ca si-ar dori ca pana in 2027, absolventii de liceu sa poata da la BAC o proba si la o a doua limba straina.
"Este foarte important, alaturi de competentele digitale, sa sustinem aceste competente de comunicare in limbi straine si aceste lucru se va face exact in acest moment in care lucram la pachetul legislativ pentru operationalizarea Proiectului ‘Romania Educata’ si vom vedea in ce masura putem sa introducem aceste competente pentru cea de-a doua limba inca inainte de primul bacalaureat care ar putea sa se organizeze incepand cu anul 2027 daca pachetul legislativ va intra in vigoare incepand cu septembrie 2023”, a mai spus ministrul Educatiei.
San Sebastian 15 Mai. 2022 00:10:45
Daca e asta presedintelui era de alta specialitate decat limbile straine, cum ar fi aratat Bacalaureatul? Cimpeanu nu face decat ceea ce ii spun sefii de partid, nu vrea sa-si piarda functia.Corina Macovei 12 Mai. 2022 12:45:45
Astept de multa vreme o astfel de initiativa! Sper sa se aloce un numar mai mare de ore studierii limbilor moderne, din moment ce, la nivel european, promovam multilingvismul. Cu siguranta, introducerea probei de evaluare la limba moderna 2, la bacalaureat, ar mai creste motivatia elevilor de a acorda importanta cuvenita limbilor straine.Sorin Cercel 12 Mai. 2022 10:55:57
Sa speram ca se va concretiza.Livia 11 Mai. 2022 23:12:48
În sfarsit o idee buna. În contextul circulatiei internationale actuale, limbile straine sunt foarte importante, iar doua ore pe saptamana cu clase numeroase sunt total insuficiente. Ar fi utila impartirea clasei in doua grupe cum se face la intensiv si bilingv. Este mult mai eficienta predarea/invatarea cand ai o grupa de maximum 15 elevi fata de o clasa de 30+ mai ales avand in vedere ca este vorba de o limba straina.