Marius Budai, ministrul Muncii a declarat luni ca Guvernul are in vedere infiintarea de scoli profesionale, intrucat invatamantul dual deja este cautat in mai multe orase ale tarii.
"Suntem in discutii cu Ministerul Educatiei (..). Masurile se gandesc pe mai multe planuri, o data pentru oprirea exodului, apoi pentru aducerea pe cat posibil a mai multe persoane in tara, si nu in ultimul rand pentru aducerea acelui contingent pentru lucratorii non-UE", a afirmat Marius Budai, la Digi24.
Ministrul Muncii s-a referit si la masurile de incurajare a programelor de formare prin ucenicie, precizand ca nivelul de participare a fost coborat la 4 clase.
"Sunt masuri pe care le-am gandit si le-am luat din timp, prin incurajarea mediului de afaceri de a forma ucenici. Este o masura foarte importanta, cu un sprijin material foarte consistent, de 2.250 de lei pentru fiecare ucenic format, pe luna, pentru intreprinzatori.
In acest sens, am coborat nivelul unde o persoana poate participa la ucenicie, de la 8 clase la 4 clase, si acum , in functie de complexitatea muncii, perioada de ucenicie dureaza de la 1 la 2 ani, iar in aceasta perioada intreprinzatorii primesc un sprijin de la stat in valoare de 2.250 lei pentru fiecare ucenic format”, a adaugat Marius Budai.
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat duminica ca la nivel guvernamental vor fi initiate negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de masuri care sa raspunda "nevoii si dorintei de revenire acasa" a romanilor plecati la munca in strainatate.
In zece ani, Ecaterina Andronescu si-a schimbat complet viziunea asupra invatamantului profesional. Daca in 2009, cand era tot ministru al Educatiei, a desfiintat peste noapte scolile profesionale din toata tara, acum si ea afirma ca sustine aceasta forma de invatamant.
Scolile profesionale au functionat sub aceasta titulatura si au fost institutii unde se pregateau elevii pentru o anumita meserie, ce necesita un nivel mediu de pregatire, cum ar fi lacatus mecanic, electrician, mecanic auto, tinichigiu, comerciant-vanzator produse nealimentare sau alimentare, bucatar, ospatar etc.
Aceasta forma de invatamant le ofera absolventilor dreptul de a munci pe piata in mod legal. La sfarsitul cursurilor de scolarizare, elevilor li se conferea un certificat sau diploma (dupa caz) de absolvire a scolii profesionale, fiind declarati calificati in meseria aleasa. Totodata, scolile profesionale intra in categoria de nivel a studiilor medii.