Recomandarile-cheie sunt urmatoarele, conform unui comunicat transmis de minister:
1) in privinta elevilor - axarea evaluarii pe invatare;
2) in privinta personalului didactic - asigurarea unei evaluari care sa le sustina mai bine dezvoltarea lor profesionala;
3) pentru scoli - trecerea de la conformare la dezvoltare si
4) pentru sistemul de educatie - valorificarea adecvata a informatiilor in scopul imbunatatirii sistemului.
"Ne dorim ca toti copiii sa mearga la gradinita si la scoala, sa beneficieze de educatie incluziva de calitate si sa finalizeze cel putin invatamantul obligatoriu. In acest sens, trebuie sa schimbam abordarea si sa privim evaluarea elevilor, a cadrelor didactice, a scolilor si a sistemului de educatie ca pe o oportunitate de a primi feedback si de a interveni pentru a face ca procesul educational sa fie unul de o mai buna calitate, centrat pe elev", a declarat Liviu Marian Pop, ministrul Educatiei.
Reprezentantii ministerului adauga faptul ca Romania intentioneaza sa isi regandeasca evaluarile pentru a recunoaste un set mai larg de competente si pentru a revizui functiile astfel incat toti elevii sa beneficieze de educatie de calitate.
De asemenea, practicile de evaluare la clasa ale profesorilor sunt planificate a fi dezvoltate prin formarea initiala si dezvoltarea profesionala continua.
"Ne propunem sa motivam cadrele didactice si sa le valorificam competentele prin dezvoltarea unor modalitati echitabile de recunoastere si recompensare a profesorilor, inclusiv a celor care lucreaza cu elevi in situatie de risc de abandon scolar. Si, nu in ultimul rand, ne propunem sa intarim rolul directorului scolii privind imbunatatirea calitatii educatiei", a mai declarat ministrul Liviu Pop.