Va prezentam mai jos proiectul legislativ prin care se cere introducerea educatiei rutiere pentru elevi:
PROIECT
Lege pentru completarea art. 65 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011
Articol unic — dupa alin. (6') al articolului 65 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou alineat, alin. (6'), cu urmatorul continut:
(61) Ministerul Educatiei Nationale, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, elaboreaza o strategie privind educatia pentru preventia rutiera a elevilor pana la data de 31 decembrie 2020. Strategia va fi transpusa in planurile-cadru de invatamant incepand cu anul scolar 2021-2022.
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
"Politia Romana trage un semnal puternic de alarma: copiii sunt victime in 1 din 3 accidente in care sunt implicati pietoni. Probabilitatea de deces in cazul in care impactul are loc la 0 viteza a vehiculului de 50 km/h este de 90% sau chiar mai mult.
Riscul de producere a unui accident in zona scolilor creste si este asociat si cauzei de neacordare prioritate copiilor angajati in traversarea drumului la trecerile pentru pietoni. In acest caz, sanctionarea soferilor si semnalizarea corespunzatoare a drumurilor publice nu sunt masuri sufieciente. Copiii trebuie sa fie educati in sensul preventiei unor astfel de accidente. In jumatate dintre accidentele rutiere sunt implicati pietoni", este prezentat in expunerea de motive.
"Cursurile din programa scolara, activitatile din 'Saptamana Altfel' sunt insuficiente pentru a diminua numdarul victimelor accidentelor rutiere.
Indisciplina pietonilor, viteza excesiva a soferilor, infrastructura rutierad precara si neglijenta sunt responsabile pentru aproape jumatate din totalul accidentelor produse in Romania in ultimii ani.
Singura solutie care poate reduce numarul victimelor rutiere este educatie timpurie.
Astfel, prin prezenta initiativa legislativa propunem ca Ministerul Educatiei Nationale, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, sa elaboreaze o strategie privind educatia pentru preventia rutiera a elevilor, in dezbatere cu toti factorii decizionali, pana la data de 31 decembrie 2020. Strategia trebuie sa fie transpusa in planurile-cadru de invatamant incepand cu anul scolar 2021-2022. Ideal ar fi ca elevii din invatamantul obligatoriu de stat, privat si confesional sa beneficeze de cel putin un curs de preventie rutiera o data la doua saptamani. Scoala va putea decide daca aceasta practica va fi extinsa prin curriculumul la decizia scolii, la propunerea consiliului profesoral", mai este precizat in expunerea de motive a proiectului legislativ.
In prezent, elevii pot participa doar la actiuni de informare ale Politiei Rutiere, care se desfasoara, de regula, in Saptamana Altfel.
Introducerea educatiei rutiere in scoli se afla deocamdata la stadiul de proiect. Ramane de vazut daca acesta va primi vot pozitiv si daca Legea Educatiei Nationale se va modifica in acest sens.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Blogulmamei.ro 04 Iun. 2019 11:31:00
Din păcate, doamna Andronescu susține că aceste ore se fac. O dată pe săptămană!!! Cel puțin, acesta a fost răspunsul său oficial la solicitarea mea, de anul trecut, referitor la introducerea an programa școlară a unor #OreDeSiguranțăÎnȘcoli... Răspunsul abracadabrant, aici: https://blogulmamei.ro/cum-ma-trage-de-ureche-ecaterina.../