"Testele PISA ne reitereaza ceea ce stiam si prin examenele nationale. Ca avem diferente enorme urban-rural, ca avem diferente eneorme care nu tin de potentialul copiilor, ci de posibilitatile familiei. Ce facem noi? In primul rand, avem un program national de alfabetizare functionala, o sa avem o platforma care o sa testeze anual copiii, in asa fel incat sa nu mai ajunga la 15 ani cand au examenul PISA sa stim ca au niste goluri. Sa vedem ca, de exemplu, intre clasa a 3-a si clasa a 4-a s-au acumulat niste carente. Si atunci sa poata fi adresate imediat. Aceste testari anuale standardizate, pe care le vom putea implementa cu noua platforma, trebuie sa fie aplicabile in doi ani scolari. Avem nevoie de timp sa dezvoltam platforma si dupa aceea sa incepem sa le implementam", a spus Ligia Deca.
Prinde oferta cu REDUCERI de pana la 35% la culegeri de scoala si Evaluarea Nationala ...click AICI pentru detalii si comenzi<<
Cele mai recente
rezultate ale testelor PISA pentru Romania sunt ingrijoratoare, situand tara noastra pe ultimele locuri in clasament cand vine vorba de gandire creativa a elevilor. Scoruri sub media OCDE au fost obtinute si la citire, matematica si stiinte.
Detalii AICI<<
Platforma nationala de testare standardizata a elevilor
Intr-un comunicat de presa din luna martie 2024, Ministerul Educatiei anunta ca au fost facuti primii pasi pentru platforma de evaluare digitalizata a elevilor din Romania, "
e-Evaluare, e-Examinare in Educatie (4E-Education)", care va fi gata pana in septembrie 2025. Ea va cuprinde 200.000 de itemi si teste pentru evaluarile si examenele nationale. Totodata, va permite crearea de continut educational digital pentru trei niveluri diferite de aprofundare diferentiata a cunoasterii (remediala, accesibila, performanta).
Ce presupune dezvoltarea platformei online 4E-Education a Ministerului Educatiei:
- dezvoltarea unei platforme de evaluare securizata a competentelor elevilor;
- crearea a 200.000 itemi si teste pentru evaluarile si examenele nationale;
- extinderea platformei manualelor digitale prin adaugarea celor 67.000 RED, pentru invatamantul preuniversitar, pentru nivelurile cuprinse intre clasa pregatitoare si clasa a VIII-a, inclusiv, pentru toate disciplinele;
- dezvoltarea de resurse educationale deschise incluzive, pentru toate clasele de gimnaziu, inclusiv resurse pentru sprijinul elevilor cu dizabilitati, sportivi, cerinte educationale speciale, a celor spitalizati etc.;
- crearea de continut educational digital pentru trei niveluri diferite de aprofundare diferentiata a cunoasterii (remediala, accesibila, performanta);
- instruirea a 4.700 cadre didactice in vederea utilizarii platformei (100 de profesori din fiecare judet si din fiecare sector al Municipiului Bucuresti).
Va reamintim, Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 prevede ca toate „evaluarile si examenele nationale vor fi in integralitate standardizate si administrate in format digital incepand cu anul scolar 2027 - 2028” - Articolul 248, alin. (10).
De asemenea, la Articolul 133, alin (7) din aceeasi lege se arata ca, incepand cu anul scolar 2027—2028, Ministerul Educatiei, cu sprijinul CNCE si UESMATD, asigura administrarea evaluarilor si examenelor nationale, integral in format digital, in conformitate cu prevederile art. 97 alin. (3).
Pirvu Marian Adrian 14 Oct. 2024 13:10:31
Mars acasa ca ati facut învatamântul praf