Ligia Deca a aratat ca, daca sunt adoptate pana la finalul acestui an scolar, vor intra in vigoare din toamna, de la inceputul noului an scolar. Mai putin prevederile referitoare la examenele nationale, care vor fi aplicate fazat, pentru a exista predictibilitate.
”Aceste legi au fost deja in dezbatere in cadrul coalitiei, ele beneficiaza deja de sprijinul coalitiei si ma astept ca acest lucru sa fie evident si in procesul de dezbatere parlamentara, sigur, fara a afecta imbunatatirile pe care legile le pot comporta in Parlament”, a spus Ligia Deca, potrivit
News.ro.
Ministrul Educatiei a precizat ca, ”daca ele sunt adoptate pana la finalul acestui an scolar, intra in principiu in vigoare incepand din anul scolar urmator”.
”Deci din toamna ele se vor aplica. Sigur ca anumite prevederi cum sunt cele privind evaluarile nationale, vor intra in vigoare fazat, in asa fel incat sa existe predictibilitate. De exemplu, concursul de admitere la liceu ar intra in vigoare pentru copiii care intra in clasa a V-a in anul de aplicare a legii, vorbim de 2027. Similar, pentru
Bacalaureat, nu se va aplica decat pentru cei care vor intra in clasa a IX-a incepand cu anul 2024-2025”, a completat ministrul Educatiei.
Premierul Nicolae Ciuca a anuntat, joi, ca proiectele legilor Educatiei vor intra, in perioada imediat urmatoare, in
avizare la nivel interministerial astfel incat, in sedinta de Guvern din data de 23 martie sa fie aprobate si trimise spre dezbatere si adoptare in Parlament
"In sedinta de guvern de astazi avem mai multe decizii de analizat si de asumat. Una dintre ele este legata de promovarea legilor educatiei si vom avea in parcursul guvernamental pentru perioada imediat urmatoare demararea procesului pentru avizare la nivelul tuturor ministerelor cu responsabilitate in acest domeniu. (...) Sper ca procesul sa fie parcurs intr-o perioada de doua saptamani, astfel incat, nu mai tarziu de sedinta din 23 martie, sa aprobam la nivelul Guvernului pachetul de legi si sa le inaintam Parlamentului spre dezbatere si aprobare", a precizat Nicolae Ciuca, la inceputul sedintei de Guvern de joi.
Cele
doua proiecte ale Legilor Educatiei au fost publicate saptamana trecuta pe site-ul Ministerului Educatiei, unde au fost disponibile pentru consultari timp de 10 zile. "Nu redeschidem dezbaterea publica, insa e clar ca discutia pe legile educatiei nu s-a oprit niciodata", a spus ministrul Educatiei, la acea vreme.
Noua varianta a Legilor Educatiei a fost publicata dupa mai multe luni de consultari si numeroase amendamente. Cele mai importante modificari aduse prin noua legislatie se refera la formarea profesorilor si cariera didactica, la introducerea examenului de admitere la liceu, separat de Evaluarea Nationala, precum si la introducerea unei probe suplimentare la Bacalaureat.