"In sedinta de guvern de astazi avem mai multe decizii de analizat si de asumat. Una dintre ele este legata de promovarea legilor educatiei si vom avea in parcursul guvernamental pentru perioada imediat urmatoare demararea procesului pentru avizare la nivelul tuturor ministerelor cu responsabilitate in acest domeniu. (...) Sper ca procesul sa fie parcurs intr-o perioada de doua saptamani, astfel incat, nu mai tarziu de sedinta din 23 martie, sa aprobam la nivelul Guvernului pachetul de legi si sa le inaintam Parlamentului spre dezbatere si aprobare", a precizat Nicolae Ciuca, la inceputul sedintei de Guvern, potrivit
Agerpres.
Prezenta in sedinta de Guvern, ministrul Ligia Deca a precizat ca Legile Educatiei au fost indelung dezbatute si asteptate la nivelul societatii.
”Avem datoria si responsabilitatea de a oferi tarii noastre o generatie de tineri educati, capabili sa se integreze in societatea de acum si societatea viitorului, sa fie motorul unei economii dezvoltate si sa fie cetateni activi. Pentru asta avem nevoie de un sistem educational echitabil si de calitate, iar masurile pe care proiectele le propun, reformele, sunt bazate pe viziunea Romania Educata si au fost indelung dezbatute si as spune asteptate la nivelul societatii. (...) Am clarificat deja principalele directii de reforma. Pe scurt, in primul rand ne dorim ca tot ce se investeste in educatie sa fie vizibil apoi in valoarea adaugata pe care o vedem in clase si in competentele pe care copiii si tinerii le obtin. Ne dorim sa investim, suplimentar, peste tot unde este nevoie, sa definim asa numitele zone defavorizate care vor deveni prioritare in alocarile bugetare. Practic, niciun elev, niciun copil, niciun tanar nu vor ramane in urma”, a spus Ministrul Educatiei.
Cele
doua proiecte ale Legilor Educatiei au fost publicate saptamana trecuta pe site-ul Ministerului Educatiei, unde au fost disponibile pentru consultari timp de 10 zile. "Nu redeschidem dezbaterea publica, insa e clar ca discutia pe legile educatiei nu s-a oprit niciodata", a spus ministrul Educatiei, la acea vreme.
Noua varianta a Legilor Educatiei a fost publicata dupa mai multe luni de consultari si numeroase amendamente. Cele mai importante modificari aduse prin noua legislatie se refera la formarea profesorilor si cariera didactica, la introducerea examenului de admitere la liceu, separat de Evaluarea Nationala, precum si la introducerea unei probe suplimentare la
Bacalaureat.
Proiect Legea invatamantului preuniversitar 2023
Vezi aici si proiectul pentru Legea invatamantului superior 2023