Proiectul de OUG integral il gasiti
AICI
In prezent, ca urmare a analizelor privind evolutia sistemelor de educatie timpurie in majoritatea statelor europene, precum si ca urmare a analizei studiilor si rapoartelor privind educatia timpurie in lume, incluzand diferite bune practici si studii de caz, problemele identificate la nivelul sistemului de educatie timpurie din Romania orienteaza procesul de remodelare a politicilor publice existente catre un sistem unitar, integrat si incluziv, in care cele doua segmente ale educatiei timpurii (educatia anteprescolara si invatamantul prescolar) mentionate in Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare sa functioneze sub coordonarea Ministerului Educatiei.
Prin proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, se propune:
- ca incepand cu anul scolar 2021-2022, cresele sunt arondate, la solicitarea consiliilor locale, prin decizie a inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti, unitatilor de invatamant prescolar cu program prelungit, cu personalitate juridica. Decizia inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti se comunica spre informare Ministerului Educatiei in termen de 15 zile de la emitere.
- in cazul in care consiliile locale nu solicita arondarea, cresele raman in subordinea acestora, finantarea fiind asigurata in conformitate cu prevederile alin.(4^1), cu obligatia de a sigura serviciile mentionate la alin. (1^1). In acest caz, inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti asigura coordonarea metodologica a respectivelor crese. Autoritatile administratiei publice locale pot sa asigure o finantare suplimentara, in limita bugetului aprobat. In acest caz, inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti asigura coordonarea metodologica a respectivelor crese.
- prin exceptie de la prevederile alin.(1^2) ca urmare a unor situatii administrative deosebite, inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti pot decide arondarea creselor, unor unitati de invatamant prescolar
cu program normal.
- inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti finalizeaza procedura de arondare a creselor la unitatile de invatamant preuniversitar prescolar, pana la data de 1 octombrie 2021, cu informarea Ministerul
Educatiei.
-asigurarea personalului necesar desfasurarii educatiei anteprescolare se face de catre Ministerul Educatiei, conform art. 104 alin. (2) lit. a), cu respectarea standardelor de calitate si a legislatiei in vigoare.
– sunt reglementate conditiile de studii necesare pentru ocuparea functiei didactice de educator-puericultor, incepand cu anul scolar 2021-2022, cand se accepta si absolventi ai liceului pedagogic sau ai unei scoli echivalente, cu specializarea educatoare care au urmat cursuri de educatie timpurie in cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educatiei cu terti, precum si absolventi cu diploma de licenta, specializarea pedagogia invatamantului prescolar si primar sau absolventi ai programelor de masterat didactic, specializarea educatie timpurie;
– totodata, educatorii puericultori din structura creselor de stat pot ocupa, in urmatorii 4 ani, functia de educator puericultor, cu conditia indeplinirii cerintelor specifice din Metodologia de recunoastere si atestare a
competentelor profesionale pentru ocuparea functiei de educator-puericultor, elaborata de Ministerul Educatiei.
- toate cresele din sistemul public de stat, incepand cu anul scolar 2021-2022, precum si cresele din sistemul privat acreditat sau cresele construite si infiintate de autoritatile publice locale in cadrul unor proiecte cu finantare europeana, care demareaza activitatea cu copiii in anul scolar 2021-2022, sunt considerate unitati de invatamant care functioneaza legal la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si se supun prevederilor acestei ordonante de urgenta.
- cresele din sistemul privat autorizate sa functioneze provizoriu se supun prevederilor prezentei ordonante si parcurg procesul de autorizare conform prevederilor legale in vigoare.
-inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti si conducerile unitatilor de invatamant prescolar desemnate de acestea vor lua toate masurile necesare pentru reorganizarea retelei scolare, cu sprijinul autoritatilor administratiei publice locale, pana la data de 1 octombrie 2021.
- salariile de baza ale functiilor specifice din crese se vor stabili cu respectarea prevederilor art.28 alin.(1) si (2) si ale art.36 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
Proiectul de OUG integral il gasiti
AICI