"La nivelul judetului Bihor exista un procent de 90% pentru invatamantul de masa si 95% pentru invatamantul special. Astea ar fi procentele care s-ar putea da la oameni, acum. E adevarat ca in alte judete am auzit ca procentele sunt mult mai mici. Chestia este ca e o treaba foarte urata. Adica omul ti-a muncit, iar tu nu nu ii dai banii, nu ii dai drepturile lui salariale", spune Ioan Tent, liderul FSLI Bihor, conform
Digi24.
Liderul FSLI afirma ca situatia ii pune pe profesori in imposibilitatea de a actiona in vreun fel, pentru a nu fi afectati elevii: "Eu nu pot sa va spun ca vor inchide scolile, ca nu le vor inchide. Ca marea majoritate a cadrelor didactice sunt oameni de bun simt si nu fac treburile astea. Si nici nu e indicat, ca nu rezolvi nimic", adauga Tent.
Problema salariilor din educatie pare ca este una fara rezolvare. Acestea au crescut cu 20% incepand cu 1 martie 2018. Mai exact, in invatamantul preuniversitar, pentru un profesor cu studii superioare, gradul I, gradatia 5, salariul de baza a ajuns pana la 5.922 de lei, de la 4.935 de lei in ianuarie, iar pentru un debutant pana la 3.680 de lei (fata de 3.581 de lei in ianuarie).
Un invatator sau educator cu gradul I ajunge la un salariu de baza de pana la 4.736 de lei (daca are peste 40 de ani vechime), iar un debutant la 3.197 de lei.
Practic, in martie a avut loc a doua majorare a salariilor, dupa ce in ianuarie salariile au crescut cu 25%, insa, din cauza masurilor fiscale luate de guvern, aceasta majorare a fost, de fapt, de doar 4%.
Intr-un
sondaj efectuat de Portal Invatamant, angajatii din invatamanat s-au aratat sceptici ca salariile profesorilor vor creste, cu adevarat, in 2018.
Pe langa faptul ca nu isi primesc salariile la timp, profesorii sunt nemultumiti si de inegalitati majore intre personalul din Educatie si cel din alte domenii precum Sanatatea sau Justitia; de asemenea, dascalii cer recalcularea sporurilor si indemnizatiilor.
Mariana Ionescu 16 Apr. 2018 16:43:45
Cea mai mare vrajeala pe care o poate spune cineva. Cine are salariul pe care l-ati trecut dumneavoastra acolo? Poate brutul, ceea ce pe noi nu ne intereseaza, ne intereeaza ce intra pe card, netul adica, care-i cu mult mai mic, am colega cu 10 ani vechime si gradul II care ia 2400 lei si coleg cu peste 40 de ani vechime, gradul I, si ia 3200 lei, invatatori amandoi,deci unde-s sumele vehiculate in articol?Cimpean Gheorghe 13 Apr. 2018 16:08:51
Buna ziua, va rog daca se poate sa-mi spuneti si mie: ""conform carei teorii matematice, diferenta de la 3581 la 3680, reprezinta 20% din 3581?"""" in articolul dumneavoastra am gasit: ""....iar pentru un debutant pana la 3.680 de lei fata de 3.581 de lei in ianuarie""" Desi, am cu o clasa mai putin decat trenul, nu am inteles cum se calculeaza procentajul in unele cazuri ca rezulta diferente ""calculand acelas procentaj la aceiasi suma se obtin rezultate diferite""