Incep sau nu actiunile de protest ale profesorilor? Aceasta este intrebarea la care Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant urmeaza sa ofere un raspuns in aceasta saptamana.
Va reamintim ca pe data de 6 septembrie, Sindicatul a emis un comunicat cu o serie de cerinte catre Guvern, printre care acordarea banilor din sentintele judecatoresti, calcularea sporurilor salariale si cresterea salariilor nete nu mai putin decat s-a promis.
"Daca pana pe 25 septembrie nu ajungem la un acord scris, din 2 octombrie incepem actiunile de protest", era concluzia comunicatului.
Ramane de vazut daca se vor declansa sau nu aceste actiuni de protest, mai ales ca nu a aparut, inca, nicio informatie referitoare la incheierea acordului scris mentionat.
Aveti mai jos Comunicatul de Presa al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant din data de 6 septembrie.
"Comunicat de presa, 6.09.2017
FSLI: Ultimatum dat Guvernului, la inceput de an scolar: din 2 octombrie profesorii incep protestele
Colegiul National al Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, intrunit in sedinta in data de 4.09.2017, a decis sa inceapa protestele din 2 octombrie, in cazul in care Guvernul nu accepta incheierea unui acord scris, prin care se angajeaza sa solutioneze mai multe probleme cu care se confrunta salariatii din invatamant.
Membrii de sindicat reclama faptul ca sporurile salariale se calculeaza prin raportare la salariile de baza de anul trecut, ceea ce conduce la obtinerea unor venituri salariale mai mici decat ar trebui de fapt. Concret, angajatii din invatamant pierd, in medie, peste 3 la suta din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, daca au mai multe sporuri.
Totodata suntem nemultumiti de faptul ca Executivul nu a cuprins in Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentintelor judecatoresti, in conformitate cu prevederile legale de esalonare a platii acestor sentinte. In medie, fiecare angajat din educatie ar trebui sa recupereze aproximativ 5.000 de lei.
Suntem nemultumiti de cuantumul mic al cresterii salariilor nete in anul 2018 comparativ cu cresterile salariilor brute, consecinta a majorarii contributiilor angajatilor catre stat. In urma calculelor facute de FSLI si recunoscute ulterior de ministrul Finantelor Publice, precum si de ministrul Muncii, daca nivelul brut al salariilor creste cu 50 la suta, in realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din invatamant este de maximum 25%.
In acest context, FSLI cere Guvernului Romaniei inceperea negocierilor si incheierea unui acord scris pana la data de 25 septembrie 2017, prin care sa fie solutionate aceste solicitari, respectand urmatorul calendar:
- Incepand cu cel tarziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale sa se calculeze prin raportarea la actualele salarii de baza;
- La rectificarea bugetara care se va face pana la sfarsitul anului 2017, sa fie cuprinsa suma necesara pentru plata sentintelor judecatoresti;
- Pana la sfarsitul acestei luni sa se gaseasca o solutie, astfel incat salariile nete din invatamant, in anul 2018 sa creasca intr-un procent mai mare decat cel anuntat de Executiv.
In situatia in care Guvernul Romaniei va ignora solicitarea FSLI, vor incepe actiunile de protest, dupa cum urmeaza:
- In data de 2 octombrie 2017, intre orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din resedintele de judet;
- In zilele de 4 si 5 octobrie 2017 va fi pichetat sediul Guvernului.
Credem ca si celelalte federatii din educatie se vor alatura acestui demers.
Presedinte FSLI, Simion Hancescu"