Potrivit inspectorului scolar general Maria Stefanie, initial au fost luate in calcul 18 structuri scolare. Cinci dintre solicitarile de comasare a unitatilor scolare au venit din partea primarilor, iar 13 propuneri au fost facute de Inspectoratul scolar. In urma discutiilor avute cu primarii s-a ajuns la concluzia ca singura scoala pentru care se va face o prelungire va cea din satul Merisor, comuna Banita, unde invata acum zece elevi, iar conditiile pentru naveta sunt mai restrictive.
"Am discutat cu domnul primar si a venit cu argumente pertinente, de care noi tinem cont: faptul ca scoala din centrul de comuna va intra anul acesta in lucrari de reabilitare si ca exista un singur microbuz scolar. Intelegem lucrurile acestea si vom face demersuri astfel incat scoala din Merisor sa ramana si in anul scolar 2018-2019. Suntem flexibili, intelegatori si deschisi tuturor discutiilor. Avem doar cuvinte de multumire la adresa primarilor care ne-au inteles, ne-au oferit un sprijin si au venit cu solutii", a declarat inspectorul scolar general al judetului Hunedoara, intr-o sedinta a Comisiei de Dialog Social.
Pe de alta parte, liderul Sindicatului invatamant Preuniversitar (SIP) Hunedoara, Paul Rusu, a aratat ca sedinta Comisiei de Dialog Social ar fi trebuit sa aiba loc in urma cu o luna, cand s-au facut propunerile de comasare a scolilor.
"Problema noastra nu a fost legalitatea masurilor, ci lipsa de transparenta, lipsa dialogului. De aceea s-a ajuns la medierea de la Prefectura. (...) in momentul de fata se pare ca restrictiile bugetare sunt totul. Nu putem judeca invatamantul pe criterii de eficienta economica", a declarat liderul sindical.
Acesta spera ca, in urma comasarilor de scoli, sa nu fie afectati profesorii titulari si cei cu contract individual de munca pe o perioada nedeterminata.
"Cel putin acestea au fost promisiunile. Suntem atenti si urmarim atenti situatia", a punctat Rusu.
Comasarea scolilor vine ca urmare a schimbarii finantarii in invatamant. Mai exact, salariile profesorilor nu mai vin direct de la primarii, prin retinerea de catre acestea a unor cote de TVA si impozit pe venit, datorate statului. Asa cum se intampla si in urma cu 15 ani, banii vin direct de la ministerul Educatiei, prin inspectorate si apoi la scoli. Spre deosebire de primarii, care alocau banii fara criterii, in urma cererii directorilor de scoli, acum banii de salarii se aloca strict proportional cu numarul elevilor, prin inmultirea acestui numar cu costul standard/elev. Aceasta schimbare a finantarii presupune comasari de scoli, comasari de clase, eventual desfiintarea scolilor cu un numar redus de elevi.