Anul scolar 2018-2019 soseste pentru absolventii clasei a VIII-a cu o serie de 38.345 de locuri, in toata tara, la invatamantul profesional-dual pentru cei care vor sa invete o meserie si sa-si asigure un loc de munca.
Calendarul admiterii in invatamantul profesional-dual 2018
Inscrierea la scolile de invatamant profesional-dual are loc in data de 15, 18 si 19 iunie.
Secretariatele scolilor gimnaziale completeaza, la cererea elevilor si a parintilor, fisa de inscriere in invatamantul dual. Singura conditie pe care candidatii trebuie sa o indeplineasca pentru inscriere este sa aiba mediile de la clasa a VIII-a incheiate (sa nu aiba corigente sau sa fie in stare de repetentie).
Tot pe 19 iunie se vor afisa la sediul scolilor listele elevilor inscrisi. Apoi, in perioada 20-21 iunie, se vor desfasura probele eliminatorii, numai in scolile care au decis acest lucru, si se vor afisa rezultatele. in intervalul 21-22 iunie are loc redistribuirea candidatilor respinsi la probele eliminatorii la alte scoli. in data de 22 iunie se va fisa lista finala cu elevii inscrisi.
Unitatile de invatamant profesional-dual vor avea alaturi operatorii economici, care vor oferi spatiul necesar de practica pentru elevi pe toata durata scolarizarii, in conditii reale de lucru.
"Angajatorii au foarte mare nevoie de absolventii unor astfel de institutii de invatamant. Deficitul fortei de munca este major mai ales in domeniile pentru care te pregatesc aceste scoli. Mai cu seama, vorbim de meserii precum sudor, zidar, mecanic, lacatus sau de oameni din alte zone de lucru precum servicii sau turism (ospatar, bucatar, barman, receptioner, camerista etc.). De pilda, angajatorii din turism se plang ca au cel mai mare deficit de forta de munca din ultimii 28 de ani", a explicat Florin Jianu, presedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Absolventii ciclului gimnazial care nu au trecut de Evaluarea Nationala cu succes au doua variante pe care le pot urma in invatamantul profesional-dual: fie sa mearga la o scoala profesionala, unde invatamantul dureaza trei ani, fie sa mearga la un liceu tehnologic unde invatamantul (care se numeste dual) dureaza patru ani. Ambele programe ofera pregatire practica pentru un acces mai rapid la un loc de munca si, implicit, la independenta financiara, afirma specialistii in Educatie.
La invatamantul profesional, in primul an de studiu, pregatirea teoretica reprezinta 80%, in timp ce pregatirea practica reprezinta 20%. in al doilea an de invatamant, ponderea pregatirii teoretice scade la 40% din totalul orelor, in timp ce accentul se va pune in si mai mare masura pe partea practica, cu o pondere de 60%. In al treilea an de invatamant, se va aloca si mai mult timp pregatirii practice,72% din totalul formarii, iar teoria va avea o pondere de 28%. Dupa incheierea celui de-al treilea an de studiu, elevul se poate inscrie in invatamantul liceal tehnologic, unde poate absolvi inclusiv cu o diploma de
Bacalaureat.
In ceea ce priveste invatamantul liceal tehnologic, aici elevii dobandesc o dubla pregatire: una academica, care dupa absolvire le permite acestora accesul in invatamantul superior, cat si una profesionala care le faciliteaza accesul pe piata muncii. Absolventii invatamantului liceal tehnologic, care promoveaza examenul de certificare a calificarii profesionale, dobandesc certificat de calificare de nivel 4 al Cadrului National al Calificarilor.
Formarea elevilor in aceste forme de invatamant este sustinuta suplimentar din punct de vedere financiar, prin burse profesionale. Fiecare elev inscris in invatamantul profesional primeste o bursa de 200 de lei de la bugetul de stat, respectiv minimum 400 de lei (200 de la stat si minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul incheie un contract de practica) daca elevul este inscris la invatamantul dual.
In plus, elevii inscrisi in invatamantul dual pot beneficia de masa si cazare gratuite in cantinele si internatele scolare. Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea si masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judetene, prin decizii proprii.