Majorarea este de 7% in raport cu anul trecut si are loc in conditiile cresterii salariilor in sistemul de invatamant, ca urmare a aplicarii prevederilor OUG 168 din 2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, anunta purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru.
„Guvernul a decis fonduri mai consistente alocate educatiei. Prin hotararea aprobata astazi, costul standard pentru fiecare anteprescolar, prescolar sau elev pentru anul in curs creste de la 6.386 lei la 6.834 de lei. Costul se aplica pentru toate cheltuielile cu salarii, sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale in bani, care sunt stabilite prin lege alaturi de contributiile aferente acestora", a anuntat Dan Carbunaru.
Costul standard per elev/prescolar/anteprescolar in 2023
Prin
hotararile adoptate de Guvern, valoarea costului standard pentru fiecare anteprescolar, prescolar sau elev pentru anul 2023 privind cheltuielile cu pregatirea profesionala, evaluarea periodica a elevilor si cheltuielile prevazute la articolul bugetar bunuri si servicii creste de la 485 la 570 de lei.
„O crestere de peste 17% fata de anul precedent, care include indicii preturilor de consum in luna octombrie 2022, fata de octombrie 2021”, a precizat acesta.
Guvernul a aprobat hotararile privind valoarea costului standard atat pentru elevii din sistemul public de invatamant, cat si pentru cei din sistemul particular si confesional acreditat.
Potrivit actului normativ, pentru cheltuieli salariale, valoarea coeficientului 1 (coeficientul de baza) aferent costului standard per anteprescolar/prescolar/elev, pentru anul 2023, a crescut cu 7% fata de anul 2022, respectiv de la valoarea de 6.386 lei, la valoarea de 6.834 lei.
Acest cost se aplica pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora.
Coeficienti de corectie la costul standard per elev in 2023
Prin aplicarea coeficientilor de corectie si diferentiere pentru diferitele forme, niveluri sau filiere de invatamant, costul standard ajunge la valori precum 19.136 lei (in cazul invatamantului liceal vocational-muzica), 16.775 lei (in cazul invatamantului anteprescolar) sau 11.618 lei (invatamant integrat).
Pentru cheltuieli de functionare a unitatilor de invatamant, raportat la valoarea absoluta, anul acesta se inregistreaza cea mai mare crestere a costului standard pentru cheltuieli de functionare: astfel, valoarea coeficientului 1 (coeficientul de baza) aferent costului standard per anteprescolar/prescolar/elev, pentru anul 2023, a crescut cu 17,5% fata de anul 2022, respectiv de la valoarea de 485 lei la valoarea de 570 lei.
Sumele rezultate prin multiplicarea costului standard cu numarul de elevi asigura: cheltuielile cu pregatirea profesionala; cheltuielile cu evaluarea periodica a elevilor; cheltuielile prevazute la articolul bugetar “bunuri si servicii”.
In functie de coeficientii de corectie si de diferentiere corespunzatori nivelului de invatamant, zonei de temperatura si numarului de elevi al unitatii de invatamant, costul standard pentru cheltuielile de functionare poate ajunge la valori de peste 900 lei/elev, in cazul creselor sau liceelor/colegiilor/scolilor profesionale.