Cea mai recenta oferta facuta de Guvern pentru profesori nu satisface deloc doleantele dascalilor. In loc de cresterea salariilor, acestia au primit doar o promisiune de crestere a "voucherelor" anuntate deja.
"Pentru personalul didactic (didactic de predare, de conducere, de indrumare si control si didactic auxiliar) prime pentru sustinerea carierei didactice 2.000 de lei net suma forfetara, primita pe data de 5 iunie si 2.000 lei net, primiti pe data de 5 octombrie, din care 30% (600 lei) garantat suma forfetara - pentru diferenta de 70% (1.400 lei pentru achizitie de laptopuri, tablete, carti, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont pana la incheierea proiectelor europene pe finantare PNNR). Facem precizarea ca cei 2.000 lei din octombrie se vor acorda, in fiecare an, pana in anul 2027", a transmis Guvernul. Executivul a mai precizat ca in cazul cadrelor nedidactice va avea loc o majorare de 8-9% a salariilor si vor primi, de asemenea, prime de cate 500 de lei net, in luna iunie si 1.000 de lei net in luna octombrie, "din care 30% suma forfetara si 70% pentru cursuri de igiena si altele asemenea". Potrivit Guvernului, si acesti 1.000 lei din octombrie se vor acorda, in fiecare an, pana in anul 2027.
Reprezentantii sindicatelor din educatie venisera cu o noua varianta de majorare salariala pana la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 sa fie multiplicat cu 3.000 de lei, cat este salariul minim pe economie.
"Am repetat ceea ce noi am cerut si anume gasirea unei solutii in asa fel incat sa se acorde o majorare salariala pana la finalul anului si cel mai important lucru sa ni se garanteze printr-un act normativ ca in legea salarizarii profesorul debutant va avea salariul cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie si, ca varianta legata de cresterea salariului pana la finalul anului, le-am propus sa se aplice articolul 12 din Legea 153. Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 sa fie multiplicat cu 3.000 lei cat este salariul minim pe economie si nu cu 2.500 cat este acum. A ramas ca ministrul Muncii sa prezinte prim ministrului sau celor din coalitie aceasta propunere si sa o analizeze, dar deocamdata nu avem nimic concret. Asteptam cat mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia in coalitie. A ramas ca ministrul Muncii sa prezinte in coalitie cele pe care le-am discutat astazi si sa vina cat mai repede cu un raspuns", a declaratpresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.
In aceste context, greva continua. Marti este programat un mars de protest din Piata Victoriei pana la Palatul Cotroceni, unde sunt asteptati peste 20.000 de oameni. Sindicatele din educatie i-au cerut presedintelui Romaniei sa aiba o intalnire cu liderii celor trei federatii sindicale pentru a media acest conflict care a izbucnit intre salariatii din invatamant si Guvernul Romaniei.
Intre timp, Ministerul Educatiei se pregateste pentru prelungirea anului scolar. "Exista solutii in cazul in care aceasta perioada se prelungeste, vom prelungi si noi anul scolar. Nu exista varianta in care sa nu finalizam in conditii bune anul scolar, sa nu se incheie mediile, sa nu se desfasoare examenele nationale. Toate se vor desfasura chiar daca asta inseamna prelungirea anului scolar. Mesajul meu catre cei care protesteaza este sa inteleaga ca facem toate eforturile si ca Ministerul Educatiei este alaturi de ei in a-si cere drepturile salariale corecte, insa, in acelasi timp trebuie ne gandim la cum reusim sa asiguram examenele nationale, incheierea situatiei scolare si dreptul la educatie pentru toti", a declarat ministrul Educatiei, Ligia Deca, intrebata care este cel mai sumbru scenariu in cazul grevei din educatie.
"Inscrierile la examenul de Bacalaureat incep de astazi, insa vorbim despre o perioada de inscriere, perioada este 29 mai - 7 iunie. Exista timpul necesar pentru a se realiza aceste inscrieri. Daca va fi nevoie, o vom prelungi, insa deocamdata avem unitati de invatamant unde se poate realiza aceasta inscriere, acolo unde se poate asigura resursa umana in acest sens. Pentru celelalte unitati de invatamant, speram ca protestul se va finaliza cat mai repede si vom ramane in perioada anuntata care se incheie pe 7 iunie", e spus aceasta, precizand ca mediile trebuie incheiate, conform calendarului scolar, pana la finalul acestei saptamani.
"Daca situatia o va impune, putem modifica structura anului scolar pentru cei care sunt in clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, in asa fel incat sa dam timpul necesar pentru inchiderea mediilor cat si pentru inscrierea la examenul de Bacalaureat", a explicat Deca.
Examenul de Bacalaureat ar trebui sa inceapa pe 12 iunie, cu proba orala la Limba Romana, adica peste aproape doua saptamani. Evaluarea Nationala pentru clasa a VIII-a este programata sa debuteze pe 19 iunie, in timp ce vacanta de vara debuteaza din 17 iunie. Termene cat se poate de stranse, dupa cum se poate observa.