"Ministerul Educatiei este cel care a propus cifrele de scolarizare. S-a vorbit in presa de faptul ca scade numarul de locuri in invatamantul liceal. Anul trecut, si asa s-a intamplat si in anteriorii doi ani, au fost locuri mult mai multe decat s-au ocupat, adica nu s-au ocupat anul trecut 30.594 de locuri, in anul precedent aproape 30.000 si in precedentul an 35.000. Deci, noi ne-am apropiat cu cifrele de scolarizare de cohorta de copii care intra in liceu anul acesta. Ca urmare, numarul de locuri pe care hotararea de guvern il stabileste este echivalent cu numarul de locuri in licee de anul trecut.
Ceea ce am facut, tinand seama de numarul de locuri ocupate anul trecut in scolile profesionale, circa 31.000, am incercat sa crestem numarul de locuri si sa incercam sa le ocupam pe toate cele 60.000 de locuri care sunt prevazute in hotararea de guvern. Acest lucru l-am facut ca urmare a solicitarilor ce au venit la minister din partea angajatorilor. Daca vorbim de scoala profesionala, atunci fara indoiala vorbim si de scoala profesionala duala si de scoala profesionala clasica si e organizata pe acele domenii de specializare care sunt cerute de piata muncii", a explicat Andronescu.
Potrivit unui comunicat de presa al MEN, in ultimii trei ani, au fost ocupate pentru clasa a IX-a - invatamant liceal de zi, in medie, 134.000 de locuri si in aceste conditii, proiectul de hotarare de guvern pentru anul scolar 2019-2020 a luat in calcul atat acest grad de ocupare, redistribuind locurile disponibile pentru invatamantul profesional.
In ceea ce priveste invatamantul superior, documentul aprobat miercuri stabileste cresterea de la 63.201 locuri pentru studiile universitare de licenta, alocate anul trecut, la 63.771 de locuri/granturi de studii finantate de la bugetul de stat (inclusiv invatamant militar), dintre care 5.000 de locuri sunt alocate domeniilor prioritare de dezvoltare ale Romaniei si 2.000 de locuri pentru absolventii liceelor situate in mediul rural.
De asemenea, vor fi 36.041 de locuri pentru studiile universitare de masterat, inclusiv invatamant militar (in usoara crestere fata de anul trecut - 35.973), dintre care 4.500 de granturi pentru domeniile prioritare de dezvoltare ale Romaniei, si 3.043 de locuri pentru studiile universitare de doctorat (inclusiv invatamant militar), dintre care 300 de locuri finantate de la bugetul de stat pentru domeniile prioritare de dezvoltare ale Romaniei.
Pentru rezidentiat au fost stabilite 4.710 locuri.
MEN mentioneaza ca cifra de scolarizare pentru anul universitar 2019-2020 se incadreaza in finantarea aprobata pentru anul financiar 2019 si respecta previziunea bugetara pentru anii financiari 2020 si 2021, conform programului de guvernare.