''Este revoltator faptul ca, pana in anul 1989, pe grila de salarizare a Legii nr.57/1974, un profesor de liceu (clasa de salarizare 32) avea un salariu apropiat de un presedinte de tribunal, iar profesorul debutant avea clasa de salarizare 18, pe o scara de la 1 la 41. Astazi, de exemplu, salariile din administratie si ordine publica sunt cu 60 la suta mai mari decat cele din educatie, in timp ce in tarile dezvoltate si cu o democratie avansata, lucrurile stau invers, adica salariile din educatie sunt mai mari decat cele din administratie si ordine publica.
Este revoltator ca
Legea cadru nr.153/2017 nu elimina aceasta anomalie. Argumentul guvernantilor este ca 'sunt multi cei din educatie si mai mult nu permite bugetul'. In invatamant, numarul angajatilor este stabilit in functie de numarul de copii, iar de la educatia adevarata nu trebuie sa facem rabat. Cu o asemenea pozitionare in grilele de salarizare a celor care pregatesc viitoarea forta de munca, sansele ca Romania sa ajunga in randul tarilor cu nivel de trai ridicat tind catre zero'', sustine presedintele FSLI, Simion Hancescu.
Potrivit organizatiei sindicale, angajatii din educatie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar, in pofida majorarilor anuntate in acest an.
"Avem profesori care sunt platiti cu mult mai putini bani decat secretarele sau soferii din primarii, care beneficiaza de salarii stabilite discretionar. Asa s-a ajuns la situatia in care sunt primarii in care soferii sau secretarele au salarii mai mari decat un profesor cu 25 de ani vechime. Daca in alte tari, cu economie dezvoltata si cu democratie avansata, salariile din administratia publica sunt mai mici decat cele din invatamant, in Romania salariul mediu net din administratie este de aproximativ 3.850 de lei, in timp ce in educatie acesta este de aproximativ 2.350 de lei", adauga FSLI.
Din datele FSLI reiese faptul ca, de la 1 ianuarie 2018, un profesor debutant, care avea in luna decembrie a anului trecut un venit net de 1.440 de lei, va primi o majorare salariala de doar 55 de lei.
Un profesor, cu peste 40 de ani de munca, va avea de la 1 ianuarie 2018, salariul net de 2.887 lei, ceea ce inseamna o crestere a acestuia cu 117 lei, respectiv, o crestere reala de 4,2%.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Mark Grozav 24 Ian. 2018 17:17:44
Oare de ce in administratie se da sporul de calculator iar in invatamant unde profesorul de informatica lucreaza la fiecare ora cu peste 10 calculatoare vechi, cu monitoare CRT care radiaza asa de puternic?