"In municipiul Timisoara, majoritatea unitatilor de invatamant sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire, respectiv la Colterm, care pana in prezent nu a pornit incalzirea. Deci, in Timisoara, unitatile de invatamant sunt neincalzite. Sunt cateva exceptii la unitatile de invatamant care dispun de centrale termice proprii (patru gradinite cu program prelungit, o scoala gimnaziala si una speciala - n.r.). La acestea se adauga unitatile de invatamant particular care beneficiaza de incalzire, in mare parte", a declarat Aura Danielescu, potrivit
Agerpres.
In judet sunt multe unitati care beneficiaza de caldura, dar si unitati care considera ca bugetul este insuficient pentru plata caldurii, cum este cazul Liceului Tehnologic Jimbolia, Scoala Gimnaziala Jimbolia.
Potrivit ISJ Timis, caldura functioneaza in unitatile scolare din Brestovat, Pischia, Dumbrava, Giroc, Sacalaz, Manastiur, Biled, Curtea, Moravita, Tormac si altele.
Probleme legate de incalzire au urmatoarele unitati de invatamant din afara municipiului Timisoara: Scoala Sandra (este debransata de la reteaua de gaz pentru neplata facturilor), Clubul Sportiv Lugoj (contract expirat, iar E-On nu mai vrea sa semneze un nou contract cu unitatea de invatamant), Scoala Primara Cornesti si Gradinita Cornesti (nu au aprovizionate lemne pentru incalzire).
Scoala online din cauza frigului din salile de clasa
In anul trecut scolar, peste 10.000 de elevi din scolile timisorene au fost nevoiti sa faca scoala online din cauza temperaturilor scazute din clase.
"Voi solicita Colterm sa faca o informare cu privire la motivele pentru care e frig in scoli si sa dea drumul imediat la caldura in aceste unitati. Daca in urma cu doua saptamanii bolnavii stateau in frig in spitale, iar ca urmare a presiunii exercitate acolo s-a rezolvat problema, inseamna ca se poate, daca se vrea. (...) Peste 10.000 de elevi din Timisoara sunt obligati sa faca scoala online din cauza frigului din clase. Sunt inchise din cauza ca nu au caldura 19 unitati de invatamant (sase gradinite, cinci scoli gimnaziale si opt licee), cu un numar total de 10.568 de elevi. Discutam de unitati de prestigiu, precum Liceul Economic, Liceul 'Grigore Moisil', Colegiul National Banatean sau Liceul de Arte Plastice. (...)", afirma, in februarie, prefectul Mihai Ritivoiu.
Colterm nu a inceput furnizarea agentului termic nici la abonatii casnici.
Revine scoala online? Anuntul facut de ministrul Educatiei
In urma cu cateva zile, ministrul Educatiei a anuntat ca Guvernul va asigura plata diferentelor de pret pentru orice eventuala fluctuatie a costului la energie, astfel ca
scolile nu vor trece in online, iar elevii nu vor fi nevoiti sa indure frigul in salile de clasa.
Potrivit lui Sorin Cimpeanu, Guvernul asigura plata diferentelor de pret pentru orice eventuala fluctuatie a costului la energie.
Ministrul a mai spus ca proiectul Legii educatiei “Romania Educata ” prevede cresterea de 4 ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acopera cheltuielile cu energia. Alaturi de asigurarea transportului elevilor, de sistemul de burse scolare si de extinderea programului Masa Calda, asigurarea functionarii scolilor este o preocupare majora a Guvernului Romaniei.