Prevederea apare intr-un proiect de lege depus in dezbatere la Senat si semnat de un grup de parlamentari USR.
Potrivit initiatorilor proiectului de act normativ, prin acordarea de despagubiri din oficiu elevilor navetisit pagubiti de Ordonanta de Urgenta nr. 50/2021, "va fi evitata supraaglomerarea instantelor de judecata, finantarea cheltuielilor cu consilieri juridici ale statului iar elevii navetisti vor beneficia de dreptul lor la gratuitate, taiat in mod abuziv de catre Guvern, prin incalcarea Constitutiei".
Initiatorii proiectului de lege amintesc ca, la nivelul Legii nr. 226/2020, a fost prevazut, in concordanta cu Legea nr. 92/2007, faptul ca elevii vor beneficia de gratuitate la serviciile publice de transport, prin subventionarea operatorilor de catre autoritatile contractante. In cazul serviciilor de transport public care nu se desfasoara in regim de serviciu public, acestia aveau dreptul la un decont integral asigurat de scoala. Insa in iunie 2021, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 50/2021 prin care a inlocuit decontul din Legea nr. 226/2020 cu un decont plafonat, asigurat elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu.
Ulterior, Curtea Constitutionala a constatat neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta nr. 50/2021 - prin Decizia nr. 16/2023. In acest context, in conformitate cu dispozitiile articolului 9 alin. (4)-(5) din Legea nr. 554/2004, elevii si fostii elevi pot solicita despagubiri pentru diferenta nedecontata.
Ce prevede proiectul de Lege pentru despagubirea elevilor navetisti
Articolul 1
(1) Diferenta nedecontata, reprezentand diferenta dintre valoarea documentelor prezentate la decontare si suma decontata in baza Ordonanta de Urgenta nr. 50 din 16 iunie 2021 pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, se restituie elevilor care nu au putut fi scolarizati in localitatea de domiciliu in vederea folosirii serviciilor de transport public in perioada 17 iunie 2021- 17 noiembrie 2022.
(2) Ministerul Educatiei centralizeaza situatia documentelor justificative comunicate de catre elevi unitatilor de invatamant in scopul obtinerii decontului prevazut de Ordonanta de Urgenta nr. 50 din 16 iunie 2021 pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011.
(3) In cazul elevilor care in continuare sunt scolarizati in cadrul aceleiasi unitati de invatamant care le-a acordat decontului prevazut de Ordonanta de Urgenta nr. 50 din 16 iunie 2021 pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, unitatea de invatamant le va restitui diferenta nedecontata.
(4) In cazul elevilor care acum sunt scolarizati la o alta unitate de invatamant decat cea care le-a acordat decontul prevazut de Ordonanta de Urgenta nr. 50 din 16 iunie 2021 pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, Ministerul Educatiei va comunica unitatii de invatamant la care elevii sunt acum scolarizati valoarea sumei nedecontate, identificata in baza centralizarii facute, iar unitatea de invatamant unde sunt scolarizati le va restitui diferenta nedecontata.
(5) In cazul beneficiarilor decontului de prevazut de Ordonanta de Urgenta nr. 50 din 16 iunie 2021 pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 care nu mai detin calitatea de elev, Ministerul Educatiei va comunica administratiilor finantelor publice din localitatea de domiciliu a beneficiarilor valoarea diferentei nedecontate, identificata in baza centralizarii facute, iar administratiile finantelor publice vor restitui diferenta nedecontata prin intermediul unitatilor de trezorerie.
Articolul 2
(1) Elevii care au folosit servicii de transport public in perioada 17 iunie 2021- 17 noiembrie 2022, dar nu au solicitat decontarea in baza Ordonanta de Urgenta nr. 50 din 16 iunie 2021 pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 care nu mai detin calitatea de elev, sau au folosit astfel de servicii in perioada vacantelor scolare, isi pot deconta integral aceste cheltuieli in baza unor documente justificative, de la unitatea de invatamant.
(2) Beneficiarii care nu mai detin calitatea de elev pot beneficia de decontul prevazut de art. 2 alin. (1), acesta fiind acordat de catre administratiile finantelor publice.
(3) Dispozitiile art. 1 alin. (2)-(5) se aplica in mod corespunzator.
Articolul 3
Sumele necesare acordarii diferentelor nedecontate, precum si decontului prevazut de art. 2, se acorda din bugetul Ministerului Educatiei, prin transfer catre unitatile de invatamant, sau catre administratiile finantelor publice de la domiciliul beneficiarilor.
Atentie, acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei. Acesta va semna decretul de promulgare si il va trimite spre publicare in Monitorul Oficial.