Elevii din toate clasele primare vor putea fi comasati intr-o singura clasa, de anul viitor, cu o conditie. Noua Metodologie, in Monitorul Oficial

De Portal Invatamant
la 11 Ian. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Elevii din toate clasele primare vor putea fi comasati intr-o singura clasa, de anul viitor, cu o conditie. Noua Metodologie, in Monitorul Oficial11Ian.2024

Elevii din toate clasele primare ale unei scoli (de la clasa pregatitoare si pana la clasa a IV-a) vor putea fi comasati intr-o singura clasa atunci cand numarul total de elevi este cu cel putin 2 beneficiari sub efectivul minim prevazut pentru constituirea unei clase de sine statatoare, conform art. 23 alin. (6) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023.

Prevederea apare in noua Metodologie privind organizarea claselor in regim simultan, publicata in Monitorul Oficial. Metodologia anterioara (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,nr. 86 din 2 februarie 2012) permitea acest lucru doar la clasele gimnaziale.

Noua metodologie se aplica pentru clasele care se organizeaza in regim simultan, incepand cu anul scolar 2024—2025. 

 
De asemenea, conform actului normativ, clasa a VIII-a se organizeaza in clasa separata, indiferent de numarul de elevi. Cu privire la clasa pregatitoare, noua Metodologie prevede ca "se recomanda organizarea de sine statatoare a clasei pregatitoare ori de cate ori este posibil".
 

Metodologia privind organizarea claselor in regim simultan

 
Art. 1. — (1) In unitatile administrativ-teritoriale izolate geografic sau lingvistic ori in unitatile administrativ-teritoriale in care efectivele de elevi corespunzatoare unui anumit nivel de clasa din invatamantul primar sau gimnazial sunt mai mici decat efectivele minime prevazute la art. 23 alin. (1), coroborat cu prevederile art. 23 alin. (6) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu exista posibilitatea asigurarii transportului scolar, se organizeaza clase in regim simultan.
 
(2) Pot fi organizate clase in regim simultan doar in invatamantul primar si in cel gimnazial.
 
(3) Organizarea claselor se face, de regula, astfel incat formatiunile de studiu constituite in regim simultan sa respecte prevederile art. 23 alin. (1), coroborate cu prevederile art. 23 alin. (6) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(4) In situatii exceptionale, in unitatile de invatamant in care respectarea conditiei prevazute la alin. (3) nu este posibila din cauza numarului mic de elevi existent la nivelul primar, respectiv gimnazial, se pot organiza formatiuni de studiu in regim simultan si cu efective mai mici de 8 elevi.
 
(5) Organizarea claselor in regim simultan se face in conditiile stabilite de prezenta metodologie, la propunerea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, cu aprobarea inspectoratului scolar judetean/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
 
Art. 2. — (1) Organizarea claselor in regim simultan se realizeaza prin constituirea formatiunilor de studiu cu elevi de la cel putin doua tipuri de clasa diferite.
 
(2) Organizarea claselor in regim simultan se face in interiorul aceluiasi nivel, primar, respectiv gimnazial.
 
(3) De regula, in invatamantul primar, gruparea elevilor in clasele organizate in regim simultan se face pentru clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a, respectiv pentru clasa a III-a si clasa a IV-a. Ori de cate ori este posibil se recomanda organizarea de sine statatoare a clasei pregatitoare.
 
(4) De regula, in invatamantul gimnazial, gruparea elevilor in clasele organizate in regim simultan se face, dupa caz, fie pentru clasa a V-a si clasa a VI-a, fie pentru clasa a VI-a si clasa a VII-a.
 
(5) In functie de situatiile concrete privind numarul de elevi de la fiecare tip de clasa, precum si resursele umane si materiale, consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant pot decide:
a) constituirea unor formatiuni de studiu organizate in regim simultan si a altor formatiuni de studiu organizate pe tip de clasa de sine statatoare;
b) constituirea formatiunilor de studiu in regim simultan printr-o alta grupare a nivelurilor de clasa decat cele prevazute la alin. (3) si (4);
c) constituirea unor formatiuni de studiu in regim simultan prin gruparea elevilor din toate clasele de invatamant gimnazial, mai putin clasa a VIII-a.
(6) Clasa a VIII-a se organizeaza in clasa separata, indiferent de numarul de elevi.
 
(7) Organizarea unei singure formatiuni de studiu pentru toate clasele de la invatamantul primar, respectiv toate clasele de la invatamantul gimnazial, cu exceptia clasei a VIII-a, se poate face numai in situatia in care numarul total de elevi este cu cel putin 2 beneficiari sub efectivul minim prevazut pentru constituirea unei clase de sine statatoare, conform prevederilor art. 23 alin. (6) Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Art. 3. — In situatia in care clasa pregatitoare functioneaza in regim simultan cu o alta clasa din invatamantul primar, amenajarea spatiului din sala de clasa va tine cont de constituirea formatiunii de studiu, astfel incat sa poata fi asigurata realizarea atat a activitatilor specifice pentru elevii din clasa pregatitoare, cat si a activitatilor necesare pentru elevii de la celelalte tipuri de clasa care intra in componenta formatiunii de studiu.
 
Art. 4. — (1) La constituirea claselor in regim simultan se va avea in vedere asigurarea finantarii de baza, luand in calcul coeficienti de corectie dependenti de numarul mic de elevi in unitatea administrativ-teritoriala, izolarea lingvistica, izolarea geografica, severitatea dezavantajelor, predarea in limba minoritatii nationale, precum si alti factori.
 
(2) Organizarea claselor in regim simultan se face cu incadrarea in numarul maxim de posturi aprobat de Ministerul Educatiei pentru fiecare judet.
 
(3) Desfasurarea procesului de invatamant de la clasele organizate in regim simultan se asigura, cu prioritate, de cadre didactice calificate.
 
Art. 5. — In cuprinsul prezentei metodologii, incepand cu data reorganizarii institutiilor subordonate Ministerului Educatiei, sintagmele „inspectoratul scolar judetean/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti” si „ISJ/ISMB” se vor citi „directia judeteana de invatamant preuniversitar/Directia Municipiului Bucuresti de Invatamant Preuniversitar” si, respectiv, „DJIP/DMBIP”.
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt pentru clasele IX-XII?

Ai copilul in clasele IX-XII?

Liceul necesita un efort de adaptare si de invatare constanta. Pentru ca la final urmeaza cel mai important test: examenul de BACALAUREAT!

Vestea buna? Va puteti ajuta copilul!

Solutii moderne pentru pregatirea examenelului de BACALAUREAT!

…Vezi AICI toate REDUCERILE >>


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

invatamant simultanclase in regim simultanministerul educatieilegea invatamantului preuniversitarclase comasate


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//