In momentul de fata, aproape un milion de copii inscrisi in invatamantul preuniversitar din mediul rural se afla in fata unui moment critic. Sondajele arata ca cel mai probabil vom asista la cresterea abandonului scolar si, in viitor, la rate-record ale somajului, conform Organizatiei World Vision.
"De 10 ani de zile, noi ne axam exclusiv pe educatia si facilitarea accesului la educatie pentru copiii vulnerabili din mediul rural. Asta inseamna programe cu profesorii de pregatire, tot felul de programe care sa faciliteze educatia copiilor. De la educatia remediala pana la orientarea in cariera, pana la dezvoltarea personala", spune Eliza Drob, PR World Vision.
Pe fondul crizei din invatamant din ultimul an, World Vision Romania a realocat fonduri pentru a sustine peste 24.000 de copii din programele sale cu laptopuri, tablete, alimente, produse de igiena, burse si programe de educatie remediala, pentru recuperarea materiei pierdute. Peste 5.000 de copiii au primit tablete pentru a invata online, iar 4.000 de elevi sustinuti de World Vision au recuperat in curtea scolii o parte dintre orele pierdute.
"Atunci cand a inceput pandemia ne-am pus pe pozitii si am oferit sprijin si consiliere psihologica si emotionala, telefonica, offline, prin portofolii. Am avut colegi care au fost pe teren si le-au oferit sprijin atat copiilor cat si familiile lor”, adauga Eliza Drob.
Programele de educatie ale fundatiei au condus la o rata de promovare la examenul de
Bacalaureat a elevilor sustinuti de World Vision Romania de 95%, iar peste 50% din copiii din programele lor de educatie remediala si-au imbunatatit rezultatele scolare, spune profesorul de matematica.
"Pentru noi sunt un beneficiu aceste activitati de educatie remediala pentru ca elevii pot veni din anumite medii in care nu au foarte multa sustinere si atunci, prin aceste activitati de educatie remediala, ei reusesc sa-si imbunatateasca rezultatele scolare, sa isi acopere anumite lacune pe care le au, mai ales ca venim dupa o perioada grea pentru ca s-a implinit un an de cand lucram in mediul online", explica si Simona Grigoras, profesor de matematica la scoala Gimnaziala Ivanesti, judetul Vaslui.
S-a implinit un an de zile de cand scolile s-au inchis pentru prima data, odata cu pandemia Covid-19.