"E absolut elementar sa ne asiguram ca valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregatite, la fel cum s-a intamplat in mod sistematic in ultimii doi ani. Guvernul trebuie sa adopte o serie de masuri urgente pentru a preveni riscul de infectare comunitara, dar si pentru a putea mentine scolile deschise cu prezenta fizica pentru cat mai multa vreme. Alta vacanta fortata sau o perioada de scoala online generalizata pur si simplu vor asasina si ultima farama de incredere a populatiei in scoala romaneasca", a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Silviu Morcan, potrivit unui comunicat remis presei.
CNE solicita introducerea obligativitatii testarii pe baza de saliva pentru toti elevii si pentru intregul personal din invatamant, bisaptamanal, printr-o procedura clara care sa se poata efectua in spatiul scolar; ambalarea testelor in kituri individuale, "fara a fi nevoie de sortarea pieselor vrac".
Reprezentantii elevilor doresc adoptarea unui algoritm/unei matrici de calcul in baza caruia/careia sa se decida scenariul de functionare a unei scoli, incluzand mai multi parametri, precum rata de vaccinare a elevilor si a profesorilor, incidenta din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului in comun de catre populatia scolara.
Totodata, CNE cere si dotarea scolilor cu materialele sanitare necesare si adoptarea unei instructiuni la nivelul Ministerului Sanatatii, in asa fel incat sa existe o procedura "clara" de dezinfectare dupa fiecare schimb de clase, dar si pilotarea si, apoi, extinderea unui program de tipul "testare in curtea scolii", prin intermediul caruia, in zilele de weekend, in baza unei cereri prealabile, elevii si personalul didactic sa aiba posibilitatea de a se testa gratuit impotriva COVID-19, prin teste rapide antigen administrate de personal specializat din cadrul DSP - cu prioritate in unitatile de invatamant care nu dispun de un cabinet medical.
La finalul anului trecut, copiii de gradinita si elevii au intrat intr-o vacanta fortata incepand din 25 octombrie si pana in 5 noiembrie, conform unei decizii luate de guvern, in contextul cresterii numarului de cazuri COVID-19. Consiliul National al Elevilor a afirmat atunci ca decizia vine dintr-o "atitudine iresponsabila” si ca exista o "vadita discriminare", in ceea ce priveste impunerea vacantei de doua saptamani pentru toti elevii din Romania, mai ales ca in unele localitati rata de infectare era scazuta. Vacanta fotata de atunci a decalat vacanta de iarna, iar scoala a inceput mai devreme, pe 3 ianuarie, in loc de 10 ianuarie.
San Sebastian 07 Ian. 2022 19:55:48
Adev?rul e c? cei mai mul?i copii a?i doresc anv???mantul on-line, mai pu?in solicitant.