Potrivit actului normativ, publicat recent in Monitorul Oficial, suspiciunile de violenta asupra copilului in afara mediului scolar fac referire la situatii de violenta domestica, neglijare sau trafic de persoane.
Extras din Procedura privind managementul cazurilor de violenta asupra anteprescolarilor / prescolarilor / elevilor si a personalului unitatii de invatamant, precum si al altor situatii corelate in mediul scolar si al suspiciunii de violenta asupra copiilor in afara mediului scolar:
"8.2. Personalul scolii observa semne, simptome sau comportamente neobisnuite ale copiilor. In urma observarii unuia sau a mai multor semne de violenta asupra copilului, sau a altor modificari ingrijoratoare de comportament, orice membru al personalului UIP poate suspecta existenta unei forme de violenta asupra copilului in afara mediului scolar. Este recomandat ca suspiciunea sa fie discutata in mod discret cu educatoarea/profesorul pentru invatamant primar/ profesorul diriginte, pentru a afla daca semnele au fost observate si de alti membri ai personalului UIP.
8.3. Educatoarea/Profesorul pentru invatamant primar/ Profesorul diriginte informeaza directorul UIP cu privire la suspiciunea de violenta asupra copilului, in afara mediului scolar.
8.4. In situatia in care nu exista suspiciuni impotriva parintilor/reprezentantilor legali de violenta asupra copilului (violenta domestica, trafic de persoane), personalul de conducere al UIP informeaza parintii/reprezentantii legali ai copiilor. Daca exista suspiciuni impotriva parintilor/ reprezentantilor legali de violenta asupra copilului (violenta domestica, trafic de persoane etc.), personalul de conducere al UIP sesizeaza direct autoritatile competente.
8.5. Directorul UIP sesizeaza de urgenta suspiciunea de violenta asupra copilului, in afara mediului scolar, inclusiv traficul de persoane, la 119 (DGASPC). In cazul in care viata/securitatea copilului este pusa in pericol, personalul de conducere sesizeaza verbal si in regim de urgenta serviciul unic de urgenta 112 sau dispeceratul de politie. In situatia in care exista suspiciunea unei situatii de trafic de minori, directorul UIP notifica ANITP prin formularul prevazut in anexa nr. 2 la Mecanismul national de identificare si referire a victimelor traficului de persoane, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 88/2023, sau prin apelare la Telverde 0 800 800 678.
8.6. Personalul UIP colaboreaza cu structurile politiei, specialistii in protectia copilului in evaluarea initiala a suspiciunii de violenta asupra copilului.
8.6. Directorul are obligatia de a se informa de la managerul de caz desemnat de DGASPC cu privire la evolutia cazului".
Semne si simptome de violenta asupra copilului
Exista o serie de semne si simptome care pot fi observate de catre consilierul scolar si de catre orice cadru didactic si care ridica un semnal de alarma, mai ales cand nu pot fi explicate indeajuns sau justificate de parinti, persoana de ingrijire sau reprezentantul legal.
Exemple de astfel de semne sunt:
1. Tulburari de comportament (apatie, iritabilitate, impulsivitate, agresivitate, minciuna, fuga de acasa, furtul, consumul de alcool, de droguri etc.)
2. Tulburari de somn (insomnii, somnolenta, somn agitat, cosmaruri etc.) — Elevii pot veni la scoala foarte obositi sau adorm la ore.
3. Tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie), dereglari ale instinctului alimentar (lipsa apetitului, dureri de burta, stari de voma, pierderea sau diminuarea simtului gustativ)
4. Autostigmatizare, autoculpabilizare, automarginalizare
5. Agitatie extrema sau, dimpotriva, apatie extrema
6. Opozitionism exagerat, spirit de fronda agresiv
7. Ticuri (clipit, rosul unghiilor etc.)
8. Enurezis, encoprezis
9. Neglijenta in indeplinirea sarcinilor si incapacitate de a respecta un program impus
10. Dificultati in relationare si comunicare
11. Scaderea randamentului scolar, absenteism si abandon scolar
12. Stare depresiva, uneori cu tentative de suicid
13. Persistenta unor senzatii olfactive sau cutanate obsedante
14. Modificarea rapida a dispozitiei afective
15. Semne evocatoare specifice abuzului fizic:
— semne fizice: vanatai, leziuni, arsuri, hemoragii, fracturi etc.
16. Semne evocatoare specifice abuzului sexual:
— comportament sexual inadecvat varstei etc.;
— prezenta unei sarcini la o adolescenta (care nu declara tatal);
— teama incontrolabila de barbati (in cazul fetelor).
17. Semne evocatoare specifice neglijarii grave:
— starea pielii (murdarie, excoriatii, dermite);
— stari de denutritie, de insuficienta ponderala, carente alimentare;
— hipotrofie staturo-ponderala nonorganica;
— lipsa dezvoltarii limbajului, abilitatilor specifice varstei.
Procedura privind managementul cazurilor de violenta in mediul scolar: DOCUMENT