"Cel mai mare buget din ultimii 27 de ani. Peste 6 miliarde de euro. Prin proiectul de buget pe anul 2018, pentru actiunea de invatamant s-au prevazut credite bugetare in suma de 27.044 de miliarde de lei", este mesajul postat de Liviu Pop saptamana trecuta pe pagina sa de Facebook.
Insa expertii in Educatie spun ca bugetul ministerului, chiar daca a fost marit cu 2,6 miliarde de lei fata de anul trecut, procentual ramane mai mic fata de cel din 2008 cand a fost 4,24% din PIB.
Mai mult, desi bugetul este mai mare, tot nu este in acord cu Legea Educatiei, care prevede acordarea a 6% din PIB pentru invatamant.
"Avem o lege care nu se aplica. Este inadmisibil ce se intampla, atata timp cat media UE a procentului din PIB alocat educatiei este de 5,4%, iar media in Europa de Est este de 4,7%", afirma reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), conform
adevarul.ro.
De altfel, cresterile rezolva o parte dintre problemele legate de cadrele didactice, insa pentru elevi este posibil sa nu se simta imbunatatiri majore. Mai exact, din totalul de 15.924 de miliarde de lei, aproape 15.420 de miliarde vor merge catre finantarea cheltuielilor cu salarii, sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, inclusiv plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti si vouchere.
Ramane de vazut ce se va putea face cu acesti bani in ceea ce priveste renovarea si dotarea scolilor, precum si pentru rezolvarea celorlalte probleme din sistem.