Echivalare studii. Metodologia pentru echivalarea studiilor la intoarcerea in Romania - model de Cerere de echivalare

de Portal Invatamant la 22 Dec. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Echivalare studii. Metodologia pentru echivalarea studiilor la intoarcerea in Romania - model de Cerere de echivalare22Dec.2022

Pentru inscrierea in sistemul educational romanesc a elevilor care se intorc din strainatate este necesara echivalarea studiilor efectuate pana in acel moment. Va prezentam metodologia completa, impreuna cu un model de cerere de echivalare studii.

Pana la finalizarea procedurii de echivalare, elevii sunt inscrisi ca audienti, indiferent de momentul in care se solicita scolarizarea. Activitatea elevilor audienti se inregistreaza in cataloage provizorii, toate mentiunile privind evaluarile si frecventa urmand a fi trecute in cataloagele claselor dupa incheierea recunoasterii si a echivalarii studiilor parcurse in strainatate. 

Alegerea nivelului clasei in care va fi inscris elevul ca audient se face de catre o comisie formata din cadre didactice care predau la nivelul de studiu pentru care se solicita inscrierea, stabilita la nivelul unitatii de invatamant. 

 

Transfer elev din strainatate in Romania 2022
 

Metodologia privind echivalarea studiilor de catre inspectoratele scolare judetene

 
Art. 1. — (1) Prezenta metodologie se aplica de catre inspectoratele scolare judetene si inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, pentru echivalarea perioadelor de studii efectuate in strainatate si la organizatie furnizoare de educatie, care organizeaza si desfasoara, pe teritoriul Romaniei, activitati de invatamant corespunzatoare unui sistem educational din alta tara, inscrise in Registrul special al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), de cetateni romani, cetateni din statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana si de cetateni care solicita sau beneficiaza de o forma de protectie intemationala.
 
(2) Perioadele de studii pentru care se aplica prevederile prezentei metodologii sunt cele corespunzatoare invatamantului general obligatoriu, ciclului superior al liceului, perioadelor de studii de nivel profesional si postiiceal nefinalizate cu diploma.
 

Dosar echivalare studii


Art. 2. — (1) Dosarul pentru echivalarea perioadelor de studii mentionate la art. 1 contine:
 
a) cerere;
 
b) foaie matricola pentru clasele din Romania. (daca este cazul) — original;
 
c) documente scolare din care.sa rezulte nivelul, durata si promovarea clasei/claiselor peniru care se solicita echivalarea — copii si traduceri autorizate; 
 
d) document de identificare valabil al elevului — copie;
 
e) alte documente, daca este cazul (adeverinta emisa de autoritatea competenta din tara de origine care sa confirme autenticitatea documentelor de studii).
 
(2) Inspectoratele scolare si unitatile de invatamant pot solicita aplicantului depunerea documentelor prevazute la alin. (1) si in alta forma decat cea stabilita in prezenta metodologie (original, copie simpla sau legalizata, traducere autorizata si/sau legalizata etc.).
 
Art. 3. — (1) Dosarul .prevazut la ari. 2 se depune:
 
a) la inspectoratul scolar judetean/inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti;
 
b) la unitatea de invatamant la care elevul participa la cursuri in calitate de audient, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului educatiei si cercatarii nr. 5447/2020 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar. 
 
(2) Dosarul se poate depune fizic sau online, conform procedurilor interne stabilite de catre inspectoratele scolare.
 
(3) Persoanele din cadrul inspectoratului scolar judetean/inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti nominalizate sa evalueze dosarele de echivaiare verifica existenta in dosar a documentelor prevazute la art. 2 si, in cazul in care constata ca dosarul nu este complet, instiinteaza solicitantul in vederea transmiterii documentelor care lipsesc.
 
(4) Evaluarea in vederea echivalarii presupune analizarea documentelor scolare si a foilor matricole din strainatate sau de la organizatiile fumizoare de educatie, care organizeaza si desfasoara, pe teritoriul Romaniei, activitati de invatamant corespunzatoare unui sistem educational din alta tara, si identificarea claselor efectuate in strainatate sau la organizatiile mentionate.
 
(5) Echivalarea se realizeaza la nivelul ultimei clase absolvite sau in curs de absolvire.
 
(6) Termenul de solutionare a dosarului de echivalare este de 30 de zile lucratoare de la data depunerii dosarului complet la inspectoratul scolar judetean/inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti.
 
Art. 4. — Pentru evaluarea dosarului de echivalare nu se percep taxe.
 
Art. 5. — (1) Atestatul de echivalare emis de inspectoratul scolar judetean/inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti este valabil pentru inscriecea in orice unitate de invatamant preuniversitar din reteaua Ministerului Educatiei si Cercetarii, la incadrarea pe piata fortei de munca si pentru inscrierea la cursuri de formare profesionala.
 
(2) Atestatul original este eliberat:
 
a) titularului sau parintilor sau tutorilor legal instituiti sau unui imputemicit care va prezenta unitatii de invatamant unde se va inscrie solicitantul o copie conforma cu originalul ce va ii pastrata in arhiva acesteia;
 
b) in format electronic, cu semnatura digitala, pentru solicitarile depuse online.
 
(3) Atestatul va fi transmis, la cerere, unitatii de invatamant unde se va inscrie solicitantul pentru a-i eliberat titularului sau parintilor sau tutoritor tegal instituiti sau unul imputernicit.
 
(4) In evidentele scolare ale elevei/elevului se consemneaza urmatoarele: „echivalat clasele ..... (Se mentioneaza clasele promovate in strainatate.) pe baza Atestatului nr. .... (Se mentioneaza numarul atestatului emis de inspectoratul scolar judetean/inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti.) din data .... (Se mentioneaza data emiterii atestatului.).
 
Art. 6. — (1) Evaluarea dosarelor in vederea echivalarii se efectueaza de catre o comisie formata din minimum 3 persoane desemnate din cadrul inspectoratului scolar judetean/ Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, care sa faca dovada absolvirii unei institutii de invatamant superior de lunga durata cu diploma de licenta, a ciclului ai Ii-lea de studii universitare de master sau cu diplome echivalente.
 
(2) Fisa postului persoanelor nominalizate la alin. (1) se completeaza cu atributia de evaluare a dosarelor de echivalare de catre conducerea inspectoratiiui scolar judetean/ inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti.
 
Art. 7. — (1):Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (C.N.R.E.D.) mentine permanent legatura si organizeaza intalniri de instruire cu persoanele nominalizate de inspectoratul scolar judetean/ inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, la sediul Centrului National de Recunoastare si Echivalare a Diplomelor.
 
(2) Pe perioada desfasurarii instruirii, care nu va depasi 3 zile, cheltuleiile pentru deplasare si cazare sunt suportate de inspectoratele scolare judetene.
 
Art. 8. — Inspectoratul scolar judetean/inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti colaboreaza permanent cu C.N.R.E.D. in vederea recunoasterii si transmit anual, la solicitarea C.N.R.E.D., o situatie centralizata a atestatelor de recunoastere emise.
 

Cerere echivalare studii
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

A aparut AGENDA ELEVULUI pentru noul an scolar!


Agenda elevului de gimnaziu aduce intr-un format prietenos si atractiv informatii cu adevarat utile elevului.

Copilul dvs. va sti exact cum si cand sa foloseasca la maxim perioadele de:

- informare;
- invatare;
- pregatire pentru examinari (examene, evaluari etc.);
- relaxare

Ofera-i inca de pe-acum primele indrumari privind managementul chibzuit al TIMPULUI!...Vezi AICI cum arata Agenda elevului <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

cerere de echivalare studiimodel de cerere echivalare studiiechivalare studiicnred echivalare diploma bacalaureatninscriere la scoaladosar echivalare studiicerere echivalare studii


x

Lasa un raspuns
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitPregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//