Bugetul Educatiei, dezamagitor si in 2021
Suma exacta pe care Ministerul Educatiei o primeste de la Bugetul Statului este de 28,507 miliarde lei, iar raportata la PIB-ul estimat de 1116,8 miliarde lei,
Din acesti bani, 70% vor fi folositi pentru plata salariilor din invatamant, dupa cum arata fisa de buget a Ministerului Educatiei.
In 2020 Educatia a primit cu cu peste 2 miliarde de lei mai mult. Insa in niciun an nu a fost respectata legea, care prevede alocarea unui buget de 6% din PIB pentru Invatamant.
Premierul Florin Citu recunoaste ca bugetul educatiei nu ajunge la 6% din PIB nici macar cu finantarile venite de la alte ministere sau de la administratiile locale.
"Nu (n.r. raspunde la intrebarea daca Guvernul incalca legea). Guvernul a alocat si anul trecut si aloca si anul acesta resurse suplimentare in Ministerul Educatiei. Discutiile pe care le am cu toate sectoare, nu numai cu acest sector, sunt foarte simple.
Eu sunt gata sa aloc resurse mai multe, dar as vrea sa incepem sa legam aceste resurse de rezultate. si as vrea sa vad in toate sectoarele, la toate bugetele pe care le alocam, sa facem si o analiza nu numai cantitativa, dar si calitativa. Si atunci alocam si resurse. In aceste sectoare s-au alocat resurse anuale foarte mari, in 10 ani vreo 60 miliarde de euro. As vrea sa stiu pe ce s-au dus acesti bani si daca romanii simt ca acesti bani s-au dus in acest sector. Trebuie sa facem o analiza clara pe ce ce se duc banii in acest sector”, a afirmat Florin Citu la finalul sedintei de Guvern de vineri.
Parlamentul a adoptat marti seara proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021, potrivit anuntului oficial. Rezultatul votului a fost 234 "pentru" si 170 "impotriva".
Finantarea slaba, dezastruoasa pentru elevi si profesori
Urmarile finantarii slabe din Educatie se reflecta in rezultatele slabe ale elevilor, abandon scolar, scorurile slabe obtinute de elevii romani la testele PISA, analfabetismul functional in crestere.
Atat elevii, cat si profesorii suporta an de an dezinteresul complet pentru investitii in reabilitarea, modernizarea si dotarea scolilor romanesti. Multe scoli din Romania nu au nici macar toatele in interior. Mai exact, numarul unitatilor de invatamant cu grupuri sanitare in exterior, fara apa si canalizare este de 2.219, din care doar o treime au finantare.
In aceste cazuri, si multe altele, dotari precum calculatoare, laptopuri, table inteligente raman de domeniul imposibilului. Chiar daca bugetul ar respecta legea educatiei, costul standard per elev tot nu le-ar permite scolilor din mediul rural sa se dezvolte, deoarece clasele de aici au putini elevi, iar banii de-abia ajung pentru plata salariilor profesorilor. Mai mult, putini primari sunt interesati sa atraga fonduri europene, astfel ca scolile raman la fel, sau, mai rau, se degradeaza, an dupa an.