

Dezbatere MEN: masterat didactic sau modul psihopedagogic pentru profesori?

De Ion Andreea
la 20 Oct. 2016
2 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dezbatere MEN: masterat didactic sau modul psihopedagogic pentru profesori?20Oct.2016

Ministerul Educatiei a organizat un eveniment de prezentare a raportului "Masterat didactic sau modul psihopedagogic (I + II): ce tip de formare initiala va creste calitatea in sistemul de invatamant din Romania?". In cadrul acestuia, ministrul Mircea Dumitru a subliniat ca invatamantul romanesc are nevoie de profesori foarte bine pregatiti.

"Stiti bine ca in momentul de fata sunt semnale absolut ingrijoratoare cu privire la numarul in continua scadere al profesorilor in sistemul de invatamant romanesc preuniversitar. Stiti de asemenea bine ca de multe ori din cauza nivelului salarizarii, din cauza dificultatilor de foarte multe feluri, meseria nu mai este atragatoare, nu mai reprezinta o provocare in sensul bun pentru cei mai buni absolventi ai universitatilor. Prin urmare, pariul pe care il punem astazi pe educatie este extrem de ridicat", a precizat el.

Astfel, cadrele didactice vor avea la dispozitie doua voariante pentru formarea initiala: masteratul didactic sau un modul psihopedagogic. Ministrul Educatiei considera ca aceasta formare initiala a profesorilor reprezinta un demers constructiv pentru educatia romaneasca si trebuie implementat rapid.

 "Eu, ca profesor de logica la aceasta universitate, vazand tema pe care o propuneti (...), glumeam ca la aceasta intrebare - masterat didactic sau modul psihopedagogic - raspunsul este: "da".  Adica la oricare dintre cele doua teme zic "da", oricare dintre ele se potriveste cel mai bine pentru scopul nostru.

 Pe de alta parte, sper si sunt convins ca aceasta intrebare va genera nu o dilema distructiva, ci o dilema constructiva. (...) La capatul acestui demers de analiza, evaluare si imaginare psihopedagogica sa putem avea o solutie care sa poata fi implementata cat mai curand in invatamantul superior si pentru invatamantul preuniversitar", a spus el.

Factorul comun al dezbaterilor referitoare la educatie este calitatea cadrelor didactice, atrage atentia Ligia Deca, consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale.

"Studiile ne spun ca factorul care influenteaza cel mai mult calitatea in educatie si valoarea adaugata pe care scoala o are este calitatea profesorului. Investitia in calitatea profesorului si in sprijinirea lui aduc cea mai multa valoare adaugata, atunci cand o comparam cu investitia in infrastructura, in instrumente de sprijin si asa mai departe", a aratat ea.

In sistemul preuniversitar, cariera didactica ar trebui sa aiba sansa unui parcurs atractiv, astfel incat el sa nu se opreasca in jurul varstei de 40 de ani, ducand la o plafonare, mai spune Ligia Deca.

"Orice varianta intr-un sistem flexibil ne duce la o mai buna pregatire, atat disciplinara, cat si psihopedagogica. Oricare varianta este in regula. Ceea ce trebuie sa spunem insa este ca sistemul actual e bazat pe o anumit infrastructura si o anumita inertie. Iar daca vrem ca lucrurile sa progreseze intr-un mod sustenabil, avem nevoie de o perioada in care sa testam diferitele variante existente", a precizat ea. Presedintele Coalitiei pentru Educatie, Daniela Visoianu, a prezentat raportul audierii publice, reliefand ca aceasta s-a desfasurat pe parcursul a sase luni. In perioada premergatoare audierii publice au fost colectate 109 depozitii, inscrise atat in nume propriu (78%), cat si al unei organizatii (22%), opiniile fiind formulate de persoane din 24 de judete.

Printre cei care au inscris depozitii s-au numarat cadre didactice din sistemul preuniversitar si universitar, directori scolari, inspectori scolari, cercetatori, ONG-uri, structuri sindicale. 40% s-au exprimat pentru masteratul didactic, 21% au optat pentru mentinerea formarii prin modul pedagogic I+II, 22% au venit cu propunerea unei variante mixte. La acestea s-au adaugat alte variante, precum: rute alternative de formare si certificare, licenta didactica (sustinute de 17%).

Titularizare - Sfaturi pentru Nota 10
NOUTATI - Examenul de Titularizare pentru Educatoare

Atentie: examenul de Titularizare pentru educatori nu este floare la ureche, deci trebuie sa ne pregatim deja cu ajutorul Testelor Rezolvate

Iti punem acum la dispozitie cea mai recenta Culegere – lucrarea:
Teste Rezolvate pentru reusita la Examenul de Titularizare in invatamantul prescolar

Culegerea ofera in plus:

    • rezolvari complete si explicite ale subiectelor, pentru obtinerea notei maxime
    • explicatii si exemple

...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

formare profesori masterat didactic modul psihopedagogic


x
Lasa un raspuns



Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
06Ian.2017

Ilie 06 Ian. 2017 16:36:46

Modul psihopedagogic
04Nov.2016

Nasui Ana 04 Nov. 2016 09:20:12

Nu mi se pare normal sã se mai facã ºi masteranzi pe bandã rulantã.Pãrerea mea e cã ar trebui sã se revinã la liceele de profil.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//