Astfel, din totalul de 7.397 de candidati evaluati la proba scrisa a
definitivatului, 5.887 candidati au reusit sa obtina, in final, medii mai mari sau egale cu 8 si au promovat examenul, ceea ce conduce la o crestere semnificativa in raport cu anul trecut, cand au promovat 3.502 candidati.
Judetul cu rata de promovare cea mai mare este Arges (88,8%), in timp ce rata de promovare cea mai scazuta s-a inregistrat in judetul Covasna (62,3%). In Capitala procentul este de 84,03%.
La proba scrisa au putut candida persoanele care au indeplinit cumulativ urmatoarele conditii: efectuarea unui stagiu de predare in specialitate de cel putin un an, calificativul pentru anul scolar in curs "Bine" sau "Foarte bine", media aritmetica a notelor obtinute la cele doua inspectii la clasa si la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective. Cadrele didactice promovate dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, si obiectivul acestui examen national.
Prin dobandirea definitivarii in invatamant, cadrul didactic depaseste stadiul de debutant, avand dreptul de a deveni titular in sistemul de invatamant preuniversitar si de a participa ulterior la sustinerea examenelor pentru obtinerea gradelor didactice.