Potrivit ROFUIP 2024, care intra in vigoare la 1 septembrie 2024, unitatile de invatamant incheie cu parintii sau reprezentantii legali/elevii majori, in momentul inscrierii beneficiarilor primari in registrul unic matricol, un contract educational, in care sunt inscrise drepturile si obligatiile reciproce ale partilor, conform prevederilor legale in vigoare.
Contractul educational are caracterul juridic al unui contract de adeziune. La capitolul obligatiile partilor, printre obligatiile unitatii de invatamant se numara:
"n) sa solicite acordul parintilor/reprezentantilor legali cu privire la fotografierea si, respectiv, supravegherea audio si/sau video a beneficiarului primar in timpul programului scolar, precum si la stocarea imaginilor/inregistrarilor rezultate;
o) sa inregistreze la secretariatul unitatii de invatamant orice sesizare cu privire la faptele care constituie abatere disciplinara, savarsite de personalul de conducere, didactic, didactic auxiliar si administrativ angajat, precum si cele referitoare la incalcarea de catre elevi a prevederilor Statutului elevului si ale regulamentelor scolare in vigoare".
Consiliul de administratie poate adauga alte clauze la contractul educational, a caror natura nu poate afecta interesul superior al beneficiarului primar in functie de specificul fiecarei unitati si dupa consultarea consiliului reprezentativ al parintilor/reprezentantilor legali, prin act aditional semnat de ambele parti.
Contractul educational este valabil pe toata perioada de scolarizare in cadrul unitatii de invatamant si se incheie in doua exemplare originale, unul pentru parinte sau reprezentant legal/elev major, altul pentru unitatea de invatamant.
Unitatea de invatamant arhiveaza exemplarul contractului educational pe toata perioada de scolarizare a elevului si pentru inca doi ani din momentul in care elevul paraseste unitatea de invatamant.
Potrivit Art. 172 din ROFUIP 2024, urmatoarele fapte constituie contraventii, in masura in care nu constituie infractiuni, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) refuzul semnarii contractului educational de catre parinte sau reprezentantul legal, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;
b) refuzul semnarii contractului educational de catre directorul unitatii de invatamant, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
Contract educational anul scolar 2024-2025
Ionut Dolanescu 15 Aug. 2024 20:40:22
O lege abuziva si de abia astept sa ma amendati ca nu semnez. Ajunge scoala sa fie lagar de reeducare. Rusine sa va fie! Vreti semnatura? Fiti transparenti. Dati-mi si mie ca tata sau mama dreptul de a vedea ce se întâmpla în timpul orei. Sa vad si sa aud ce li se preda copiilor mei. Sau vreti semnatura mea ca imaginile cu copiii mei sa ajunga cine stie pe unde si dupa sa ne miram ca ne dispar copiii din scoli. Sa aud ce li se preda la istoria holocaustului, sa vad profesorul de sport cum se comporta cu fetele etc. Daca tot puneti camera si altii au acces la interior noi parintii de ce nu?Valcu Vasile 14 Aug. 2024 12:18:18
A semna sau nu este dreptul fiecarui cetatean.Contractul se negociaza, doar in comunism poti fi obligat sa semnezi ceva.
Sîrbu Iasmina 13 Aug. 2024 13:13:57
Daca tot vreti sa stiti tot ce misca, de ce nu puneti camere video si la baie, pentru ca acolo se întâmpla de obicei toate abuzurile, atrocitatile etc. Daca tot e obligatoriu, de ce se mai cere adeziunea parintilor sau a tutorilor? A semna sau nu un contract e un drept garantat de Constitutie. De unde ati scos-o pe-asta cu amenda. Abuzuri peste abuzuri si gogomanii peste gogomanii! Când o sa încetati cu aberatiile astea?!