Planul de actiune "Deschiderea educatiei", a fost propus de CE in vederea remedierii problemele din sfera informaticii, care afecteaza unitatile de invatamant si ingreuneaza rolul scolilor si universitatilor de a furniza o educatie de inalta calitate, precum si competentele informatice care, pana in 2020, vor fi necesare pentru 90 % dintre locurile de munca.
Pentru a ajuta la demararea initiativei, Comisia lanseaza o noua pagina de internet, Educatie deschisa Europa, care va permite studentilor, practicienilor si institutiilor de invatamant sa partajeze gratuit resurse educationale deschise.
Toate acestea se intampla desi majoritatea cadrelor didactice de la nivelurile primar si secundar nu se considera "competente informatic" sau capabile sa predea cunostinte informatice in mod eficient, iar 70 % dintre ele ar dori mai multe cursuri de formare in utilizarea tehnologiei informatiei si a comunicatiilor (TIC) .
Proiectul demarat de CE se bazeaza pe trei domenii principale: crearea de oportunitati de inovare pentru organizatii, cadre didactice si cursanti; utilizarea sporita a resurselor educationale accesibile permanent si gratuit, asigurarea faptului ca materialele didactice realizate cu fonduri publice sunt la dispozitia tuturor; o mai buna infrastructura si conectivitate TIC in scoli.
"Cadrul invatamantului se schimba in mod dramatic, de la scoala la universitate si dincolo de aceasta: invatamantul deschis bazat pe tehnologie va fi in curand imperativ, nu doar binevenit, pentru toate varstele. Trebuie sa depunem mai multe eforturi pentru a asigura faptul ca in special tinerii detin competentele informatice de care au nevoie pentru viitorul lor.
Nu este suficient sa intelegem modul in care se utilizeaza o aplicatie sau un program; avem nevoie de tineri care pot sa-si creeze propriile programe. " Deschiderea educatiei " are menirea de a deschide mintile catre noi metode de invatare, astfel incat oamenii sa aiba sanse mai mari de a gasi un loc de munca, de a fi mai creativi, mai inovatori si de a avea abilitati antreprenoriale", a declarat comisarul european pentru educatie, Androulla Vassiliou.