Prin intermediul acestui chestionar, elevii si parintii sunt intrebati daca sunt de acord cu testarea antidrog in scoli, in anumite conditii, cu analize de sange decontate de Casa de Asigurari de Sanatate si cu ora de educatie antidrog in programa scolara.
„Este vorba despre o consultare cu parintii si cu elevii majori, cu privire la trei teme extrem de importante. (...) Pornim de la premisa ca orice parinte doreste sa stie ca are un copil sanatos si, daca doreste sa stie ca un copil are inima sanatoasa, ficatul sanatos, plamanii, rinichii sanatosi, nu este cu nimic mai putin important sa stie un parinte ca are un copil care a consumat, care consuma sau nu droguri", a spus prefectul Rares Hopinca, intr-o conferinta de presa.
In ce consta chestionarul privind testarea antidrog a elevilor
Prima tema a chestionarului vizeaza posibilitatea testarii antidrog a elevului, in anumite conditii: adica la cererea, de exemplu, a unui cadru didactic care sesizeaza un comportament atipic al unui elev, cu acordul prealabil al parintelui sau in prezenta parintelui si in conditii stricte de confidentialitate, pentru a evita cu orice pret stigmatizarea.
A doua tema a cercetarii se refera la posibilitatea efectuarii unor analize medicale periodice de sange (…) care sa includa si markeri antidrog. Analizele ar trebui sa fie decontate de Casa de Asigurari de Sanatate si sa se faca in clinici medicale, la cererea parintelui, ori de cate ori este nevoie.
A treia tema se refera la introducerea sau nu in programa scolara a unei ore de educatie anti-drog. „Intrebam parintii daca ar fi de acord ca scoala sa faca parte dintr-un proiect pilot anti-drog, in care sa fie testate efectiv o parte din masuri”, a explicat Rares Hopinca.
Chestionarul va fi distribuit in scolile din Bucuresti, incepand de saptamana viitoare
Rares Hopinca a declarat ca la sfarsitul acestei saptamani va fi finalizat chestionarul, iar de luni va incepe diseminarea sa in scoli, cu sprijinul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
Prefectul a precizat ca asteapta pana joi sugestii si eventuale propuneri de modificare a chestionarului din partea filialei Bucuresti a Federatiei Nationale a Parintilor, Consiliului Municipal al Elevilor, Agentiei Nationale Antidrog, Politiei Capitalei, Jandarmeriei Capitalei, Directiei de Sanatate Publica, etc.
Potrivit lui Rares Hopinca, chestionarul va fi trimis spre completare voluntara parintilor elevilor incepand cu clasa a V-a. De asemenea, vizati de acest chestionar sunt si elevii majori din Bucuresti, de clasa a XII-a. Perioada in care vor fi culese datele va fi de patru saptamani.
„Perioada in care vom culege datele vreau sa fie una cat mai extinsa, probabil ne referim la patru saptamani, pentru ca nu as dori ca acest chestionar sa fie doar trimis spre o simpla completare parintilor, ci as vrea ca, in masura timpului fiecaruia dintre noi, sa fim prezenti in fiecare liceu, macar din Bucuresti, sa prezentam impreuna cu specialisti acest chestionar, ca parte a campaniei ample de constientizare a problemei drogurilor”, a spus Rares Hopinca.