Formele in care este organizat invatamantul preuniversitar sunt cu frecventa si cu frecventa redusa (pentru cei care depasesc cu peste trei ani varsta clasei), iar invatamantul general obligatoriu cuprinde grupa mare din invatamantul prescolar, invatamantul primar, invatamantul gimnazial si cel liceal, conform Legii Educatiei.
Totusi, in anumite situatii, copiii pot invata si de acasa, fara sa mai fie nevoiti sa se deplaseze la scoala. O astfel de situatie exista in prezent, cand anul scolar 2020-2021 urmeaza sa inceapa in plina pandemie de coronavirus. In acest caz, copii pot invata de acasa, dar nu parintii sunt cei care decid asta, ci autoritatile si, in particular, chiar fiecare scoala in parte, conform
avocanet.ro.
Mai exact, daca la scoala la care este inscris copilul se decide sa fie urmat scenariul verde, in care toti elevii sunt prezenti in sala de clasa, parintii vor fi nevoiti sa se conformeze si sa isi trimita copiii la scoala.
Acest lucru a fost subliniat recent, intr-o postare pe Facebook, chiar de catre ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, care a transmis ca "decizia privind modalitatea in care se vor prezenta elevii la cursuri in noul an scolar apartine consiliului de administratie al fiecarei unitaţi de invatamant".
Copiii cu CES si cei cu boli cronice pot invata doar de acasa
Legislatia din domeniul invatamantului mai prevede o situatie in care este posibila scolirea copiilor acasa. Mai exact, invatamantul se poate organiza acasa in cazul copiilor cu nevoi educationale speciale si in cazul copiilor care nu se pot deplasa din motive medicale.
"Pentru copiii cu cerinte educationale speciale sau nedeplasabili din motive medicale se poate organiza invatamant la domiciliu sau pe langa unitatile de asistenta medicala", stabileste Legea educatiei.
Tototdata, acelasi act normativ stabileste si ca, pentru copiii cu boli cronice sau cu boli pentru care este nevoie de peste patru saptamani de spitalizare si pentru cei care sunt nedeplasabili, scolarizarea se face la spital sau acasa.
Asadar, scoala acasa este posibila doar in anumite cazuri speciale, insa, in rest, parintii trebuie sa isi trimita copiii la scoala, daca se va decide deschiderea lor.
Ce risca parintii
Legea nr. 1/2011 stabileste ca parintele sau tutorele legal este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu, altfel risca amenzi cuprinse intre 100 si 1.000 de lei ori munca in folosul comunitatii.
Suplimentar, Codul penal stabileste o alta pedeapsa pentru parinti, respectiv inchisoare de la trei luni la un an sau o amenda penala, pentru actiunile nejustificate de retragere de la scoala sau de impiedicare a accesului la invatamantul general obligatoriu.
Pentru inceperea anului scolar au fost elaborate, in functie de situatia infectarilor din zona, trei scenarii dupa care vor functiona scolile, si anume unul (verde) in care toti copii merg la scoala, unul (galben) in care o parte dintre copii merg la scoala, ceilalti urmand cursuri online de acasa si, in fine, unul (rosu) in care niciun copil nu merge la scoala.
Cristina Popescu 08 Sep. 2020 10:51:55
Totul incepe sa fie interpretat si denaturat intr un mod gresit. Am citit articolul insa cred ca ceva e gresit inteles acolo si ilogic. Copiii nu locuirsc singuri. Ei sunt in legatura directa cu familia. Pericolul nu e neaparat la copil ci la membrii familiei care pot lua de la copilul asimptomatic virusul si de aici se poate complica totul mai ales in cazul familiei in categorie de risc. E mai importanta relatia copilului cu colectivul de la scoala sau cu membrii familiei?