Documentul a fost publicat pe Facebook de Iulian Cristache, presedintele Federatiei parintilor, si stabileste ca, la calcularea procentului de 30% pentru bursele de merit, numarul fractionar rezultat se rotunjeste la numarul intreg imediat superior numarului fractionar obtinut prin calcul, indiferent de valoarea fractiei.
"Spre exemplu, daca in urma calculului, numarul de elevi corespunzator procentului de 30% din numarul de total de elevi dintr-o clasa este de 8,4 elevi, acesta se rotunjeste la 9 elevi", se arata in nota de la Ministerul Educatiei.
Totodata, oficialii din Ministerul Educatiei transmit ca, in cazul declaratiilor pe propria raspundere, precum si a restului de documente doveditoare pe care elevii majori sau parintii/tutorii legali instituiti /reprezentantii legali ai elevilor minori le depun la Comisia de management al burselor, in vederea acordarii diferitelor categorii de burse, acestea
NU este necesar sa fie certificate /autentificate notarial.
Citeste si:
In cazul bursei sociale, pentru stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie, informatiile se obtin prin accesarea platformei PatrimVen, in care se va inrola fiecare unitate de invatamant preuniversitar, se mai arata in adresa de la Ministerul Educatiei.
De asemenea, Ministerul Educatiei precizeaza in adresa trimisa inspectoratelor scolare judetene ca elevii din invatamantul special si de masa cu dizabilitati/nevoi speciale, beneficiaza de prevederile art 10 alin (1) punctul e) din OME nr. 6238/8.09.2023, conform caruia elevii care au deficiente/afectari functionale produse de boli, tulburari sau afectiuni ale structurilor si functiilor organismului, incadrate conform criteriilor din anexa 1 la Ordinul ministrului sanatatii si al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, si structurate tipologic conform aceluiasi ordin, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie" beneficiaza de bursa sociala. In conformitate cu prevederile art 108 alin (3) lit. b) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cuantumul acestei burse este in valoare de 300 de lei.
Conform Metodologiei-cadru, acordarea burselor scolare reprezinta atat o forma de stimulare a elevilor care obtin performante educationale, artistice si sportive, cat si o forma de sprijin pentru elevii din medii dezavantajate socioeconomic, in vederea participarii la educatie a acestora si a prevenirii abandonului scolar, respectiv de stimulare a participarii la invatamantul tehnologic, in cazul bursei tehnologice.
Bursele se acorda in fiecare an scolar, pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii evaluarii nationale de catre absolventii clasei a VIII-a, a examenului national de bacalaureat, a examenului de certificare a calificarii profesionale si pe perioada pregatirii practice.
Bursele se asigura din bugetul Ministerului Educatiei, iar cuantumul lunar al burselor pentru anul scolar 2023—2024 este stabilit de Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare.
Valoarea burselor poate fi suplimentata de catre consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant in functie de sumele alocate de autoritatile administratiei publice locale, ori alte venituri obtinute potrivit legii.
Beatrice Ciuta 17 Sep. 2023 17:41:16
Buna ziua. Ma intereseaza daca elevii care învata in semi-privat, dar sub umbrela Ministerului Educatiei, vor beneficia de aceasta bursa.Popa Claudia 15 Sep. 2023 22:11:25
Elevii care urmeaza cursurile liceului tehnologic nu primesc bursa tehnologica în anii scolari 2023-2024 si 2024-2025Carmen B 15 Sep. 2023 20:13:44
Îmi puteti spune, va rog, referitor la bursele tehnologice, in acest an scolar si în urmatorul, le vor primi doar elevii din învatamântul profesional si din cel dual? Elevii din clase de liceu tehnologic nu vor primi aceste burse?