In cazul salariatilor angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, conform art. 112 alin. (1) din
Codul muncii. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, iar alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Atentie! Totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca nu trebuie sa depaseasca durata maxima a timpului de munca.
In acest sens, prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca. In cazul unui cumul de functii, in unele opinii se apreciaza ca interdictia referitoare la cele 40 de ore si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate.
Totodata, legislatia muncii nu instituie obligatia existentei unei pauze intre munca prestata in temeiul a doua sau mai multe contracte individuale de munca.
Totusi, trebuie sa se aiba in vedere regimul incompatibilitatilor (in situatia in care salariatul detine o functie publica in sens extins).
Apreciem ca in cazul de fata sunt incidente si dispozitiile Legii educatiei nationale, cu modificarile si completarile ulterioare, in speta dispozitiile art.288, care stabileste ca activitatile didactice care excedeaza normei didactice prevazuta la art. 287 sunt remunerate in regim de cumul sau plata cu ora.
Totodata, conform art.296 alin.(1) din acelasi act normativ posturile didactice rezervate, vacante ori temporar vacante sunt acoperite cu prioritate de personalul didactic titular al institutiei ori de personalul didactic asociat, prin plata cu ora, conform prezentei legi.
Astfel, din modalitatea de redactare a acestor dispozitii legale nu se intelege cu claritate in ce masura pentru activitatea didactica desfasurata in regim de plata cu ora, este necesara incheierea unui nou contract de munca, exprimarea realizata inducand concluzia ca, din functia detinuta de personalul titular, acesta poate realiza activitati de plata cu ora, care pot fi considerate ore suplimentare, in situatia in care excedeaza normei didactice reglementata la art.287 din lege.
Sursa: Portal Codul Muncii