ISJ Constanta considera ca testarea anuala a cadrelor didactice nu este suficienta si propune ca acestia sa fie testati chiar de patru ori pe an. Decizia vine in urma plangerilor depuse de 85 de persoane doar in ultimul an care au reclamat atitudinea acestora.
Prima plangere inregistrata de ISJ a venit din partea mamei unei eleve la Scoala Mihail Koiciu, care reclama ca fetita venea speriata de la scoala in fiecare zi.
"A venit si cu parul taiat. Ei tipau, urlau, nu ii putea organiza. Nici din punct de vedere sanitar nu ii punea sa se spele pe maine", spunbe femeia.
Alti 29 de parinti s-au plans de comportamentul neadecvat al invatatoarei. Femeia a fost evaluata din punct de vedere psihologic la inceputul anului scolar, iar actele medicale spun ca este apta sa se afle la catedra.
"Am discutat cu doamna invatatoare, am purtat discutii cu parintii, cu psihologul scolii. Se pare ca este nevoie de o evaluare complexa a comportamentului doamnei invatatoare. Acum si-a luat concediu medical", spune Luminita Radu, directorul scolii Mihail Koiciu.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar au trimis deja doua memorii la Colegiul Psihologilor din Constanta si cer modificarea cadrului legal. Ei cer ca evaluarea psihologica obligatorie sa se faca o data la trei luni, nu o data pe an, cum este stipulat in prezent in lege.
"Nu intotdeauna profesorii sunt in cea mai buna forma psihica, sunt momente grele pe care le parcurg si care lasa urme. Aceste tulburari reprezinta un risc major atat pentru cadrul didactic, dar mai ales pentru copii", spune Raducu Popescu, inspector sef al ISJ Constanta.