

Bursa de merit 2023-2024: primesc 450 de lei/luna toti elevii cu medii peste 9,50, dar si primii 30% din elevii fiecarei clase

De Ana Ghiarasim
la 07 Sep. 2023
12 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bursa de merit 2023-2024: primesc 450 de lei/luna toti elevii cu medii peste 9,50, dar si primii 30% din elevii fiecarei clase07Sep.2023

Ministerul Educatiei s-a razgandit in privinta criteriilor pentru acordarea burselor de merit in anul scolar 2023-2024. Astfel, in noua Metodologie-cadru, publicata in Monitorul oficial, a fost introdusa precizarea potrivit careia toti elevii de gimnaziu si liceu care au medii egale sau mai mari de 9,50 primesc bursa de merit, indiferent daca se incadreaza in procentul de 30%.

In varianta initiala a proiectului de metodologie pentru acordarea burselor scolare, Ministerul Educatiei stabilise ca bursele de merit vor fi acordate primilor 30% dintre elevii unei clase, fara prag de medie. Astfel incat orice elev ar putea obtine bursa de merit daca se afla intre primii 30% dintre elevii unei clase de gimnaziu sau liceu. In acelasi timp, orice elev cu medie peste 9,50 ar putea ramane fara bursa de merit daca nivelul clasei este extrem de ridicat si nu se incadreaza in procentul de 30%. 
 
O alta modificare adusa la metodologia pentru acordarea burselor de merit se refera la situatia elevilor de clasa a V-a. Potrivit documentului, elevii care intra in clasa a V-a vor primi burse pe baza notelor obtinute pe parcursul primelor doua module de invatare din anul scolar in curs.
Totodata, elevii care intra in clasa a IX-a vor primi bursa de merit pe baza mediei de admitere la liceu.
 
In anul scolar 2023-2024, bursa de merit va fi in valoare de 450 de lei/luna. Valoarea burselor poate fi suplimentata de catre consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant in funcÈ›ie de sumele alocate de autoritatile administratiei publice locale, ori de alte venituri obtinute potrivit legii. 
 
 
Extras din Metodologia-cadru de acordare a burselor scolare, Capitolul III Acordarea burselor de merit
 
Art. 7. — (1) Bursele de merit se acorda pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, dupa cum urmeaza:
a) 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, mai putin elevii din clasa a V-a si elevii din clasa a IX-a, in ordinea descrescatoare a mediilor generale anuale; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
 
b) 30% din elevii fiecarei clase a V-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, in ordinea descrescatoare a mediilor calculate ca medie aritmetica, avand doua zecimale, fara rotunjire, a notelor obtinute de elevi pe parcursul primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
 
c) 30% din elevii fiecarei clase a IX-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere in invatamantul liceal sau profesional; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
 
d) elevilor care au obtinut premiile I, II sau III la etapele judetene ale olimpiadelor scolare recunoscute de MinisterulEducatiei, conform calendarelor competitionale aprobate prin ordin de ministru, precum si elevilor care fac parte din loturile restranse de pregatire pentru participarea la olimpiadele internationale;
 
e) elevilor care au obtinut premiul I la etapele nationale ale concursurilor scolare si extrascolare recunoscute si finantate de Ministerul Educatiei, conform calendarelor competitionale aprobate prin ordin de ministru;
 
f) elevilor care au obtinut premiul I la etapele nationale ale concursurilor scolare si extrascolare recunoscute de Ministerul Educatiei, fara finantare, conform calendarelor competitionale aprobate prin ordin de ministru;
 
g) elevilor care au obtinut medalii de aur la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale in sporturi olimpice.
(2) Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc in luna ianuarie a anului calendaristic urmator anului in care se obtin rezultatele scolare mentionate la alin. (1) lit. b) si se platesc incepand cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, pana la sfarsitul anului scolar.
 
(3) Bursele de merit obtinute in baza prevederilor alin. (1) se acorda in perioada cursurilor scolare.
 
(4) In cazul in care in clasa exista unul sau mai multi elevi cu media generala anuala/media notelor egala cu a celui de pe ultima pozitie din lista beneficiarilor de burse de merit obtinute in baza prevederilor alin. (1) lit. a)—c), lista de beneficiari va fi extinsa pentru a-i cuprinde pe toti cei cu medii egale.
 
(5) In numarul beneficiarilor de bursa de merit nu vor fi cuprinsi beneficiarii burselor de excelenta olimpica I si II.
 
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), bursele de merit acordate conform prevederilor alin. (1) lit. d)—g), pentru elevii din clasele terminale ale invatamantului liceal si profesional, se acorda incepand cu luna urmatoare obtinerii rezultatelor, pana la finalul anului scolar, cu conditia ca elevul sa nu beneficieze deja de bursa de merit/bursa de excelenta olimpica.
 
(7) Lista campionatelor nationale organizate de federatiile sportive nationale in sporturi olimpice, prevazute la alin. (1) lit. g), va fi aprobata prin protocol intre Ministerul Educatiei si Agentia Nationala pentru Sport, in maximum 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei metodologii; bursele de merit acordate in baza protocolului de mai sus se vor atribui incepand cu anul scolar 2024—2025, in conditiile prezentei metodologii.
 
(8) Pot primi bursa de merit doar elevii promovati la toate disciplinele si care au obtinut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul scolar anterior, in conditiile Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare.
 
Art. 8. — (1) Bursele de merit se acorda elevilor pe baza rezultatelor obtinute conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. a)—c), la propunerea dirigintelui, nefiind conditionate de depunerea unei cereri in acest sens. Profesorul diriginte va inainta la secretariatul unitatii de invatamant lista cu elevii propusi pentru bursa de merit pe baza mediei generale, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, iar pentru elevii de clasa a V-a, in primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie.
 
(2) Bursele de merit care au la baza rezultatele obtinute conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. d)—g), atestate prin documente scolare, respectiv prin copii de pe diplomele obtinute la competitii, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unitatii de invatamant, se acorda elevilor pe baza unei cereri depuse de parinte/reprezentantul legal/elevul major in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar sau in termen de 15 zile calendaristice de la data obtinerii premiului pentru elevii din anii terminali, conform art. 7 alin. (6).
 
(3) Profesorul diriginte sprijina elevii majori, parintii/reprezentantii legali ai elevilor minori si coordoneaza procesul de depunere a documentelor necesare pentru acordarea burselor.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce NOUTATI sunt pentru clasele IX-XII?


Ai copilul in clasele IX-XII?

Liceul necesita un efort de adaptare si de invatare constanta. Pentru ca la final urmeaza cel mai important test: examenul de BACALAUREAT!

Vestea buna? Va puteti ajuta copilul!

Solutii moderne pentru pregatirea examenelului de BACALAUREAT!

…Vezi AICI toate REDUCERILE >>


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

bursa de merit 2023-2024burse de meritburse elevicriterii acordare burseburse scolare


x

Lasa un raspuns




Comentarii [12 comentarii]Adauga comentariul tau

05Oct.2023

Vas Francisca 05 Oct. 2023 13:56:46

Bursele sociale se acorda pentru elevii repetenti in timpul anului scolar? Deci el poate repeta clasa de 1-2 ori si primeste bursa pentru acelasi lucru ca anul trecut? Vin la scoala nu invata nimic si primesc bursa??
21Sep.2023

Bolota Marcel 21 Sep. 2023 06:58:46

Adevarata performanta nu se premiaza, se premiaza doar electoratul,ce conteaza ca niste copii sau implicat si zbatut sa participe la concursuri nationale,sa obtina un loc cit mai bun,caci daca nu au obtinut un loc 1 nu are nici o valoare,ca de obicei în tara noastra se premiaza cunostinta cuiva în detrimentul celui care lupta. P.s.Poate cineva de specialitate sa ne ajute legal,în vederea indreptarii acestui ordin de ministru facut pe graba facut pentru a aduce citeva voturi plus si nu a promova performantaMultumesc
12Sep.2023

CLAUDIA Otomega 12 Sep. 2023 13:32:31

Nu înteleg de ce elevi cu medalii de argint la campionate nationale nu primesc bursa!Ei chiar nu merita?
10Sep.2023

Paraschiv Elena 10 Sep. 2023 09:33:46

Mi se pare nedrept ca au taiat bursa pentru transport.Este foarte greu pentru parintii cu doi copii care fac naveta din afara Bucurestiului.
Era un ajutor foarte mare acea bursa.
08Sep.2023

Oana 08 Sep. 2023 22:18:20

Ce legatura ar avea examenul de admitere cu bursa de merit??
Cum sa schimbi peste noapte o lege în defavoarea unor copii care au trecut printr-o pandemie,doi ani de scoala online,apoi cu 3 sapt înainte de un examen destul de important sa adaugam si greva minunatilor profesori care din pacate nu au beneficiat de nimik .....în ce tara de C traim?
Cum motivam acesti copii?
Chiar nu va e rusine??.?
Aceasta minunata ministru care din pacate nu stie sa tina un discurs si se mai scarpinat peste noapte si adauga un draft la lege ca asa a visat ea!!!!
Sa va fie rusine
08Sep.2023

Mazgaemidarius@gmail.com 08 Sep. 2023 16:00:50

Si copii care au fost anul trecut &icirc;n clasa V de ce nu le dati bursele de merit?mi se pare o mitocanie sincer
08Sep.2023

Tache 08 Sep. 2023 08:28:13

Nu stiu în amanunt legea, dar asa cum e atribuit procentul de 30% si copiii baronilor, sau ai parintilor cu viloaie prin pipera sau primaverii pot primi, de ce nu daca e lege, bani de buzunar, de un joint, de o faina, ceva...
Dupa ce termina scoala, pe banii acestui neam, se uschesc la straini, fara sa restituie, macar prin munca în folosul tarii, o cota din banii primiti moka. Nu vorbesc de copiii din familiile nevoiase.
08Sep.2023

Anonim 08 Sep. 2023 07:47:47

De ce se spune 450 ron pe luna in conditiile in care se taie din aceasta suma fiecare zi libera, vacanta? Anul trecut doar ptr o singura luna au luat suma de 300 ron in rest doar fractii, au taiat inclusiv ptr o zi libera de la stat. Doar se lauda
07Sep.2023

Ada Buleandra 07 Sep. 2023 22:12:52

Spune- ti fratilor ca faceti cu orice putinta sa nu mai ia copiii burse,de ce ii amagiti atat?
Ati marit suma deoarece stiati ca o sa fie multi mai putin copii care v-or lua bursa.
07Sep.2023

Deac Viorica 07 Sep. 2023 16:36:23

La art.7, lit.c, nu este corect ca bursele sa se dea doar pentru copii castigatori ai premiilor I,II, si III la concursurile si olimpiadele judetene, iar la cele nationale nu.
TREBUIE REVIZUIT Art.7,alin c, si anume: SA FIE MENTIONATI SI ELEVII CASTIGATORI LA OLIMPIADELE SI CONCURSURILE NATIONALE RECUNOSCUTE DE MINISTERUL EDUCATIEI, CONFORM CALENDARELOR COMPETITIONALE APROBATE DE CATRE MINISTERUL EDUCATIEI.
07Sep.2023

Gabriel Cires 07 Sep. 2023 14:51:54

Dar de transportul elevilor de ce nu se vorbeste? Abonamentul este scump si daca ai mai multi copii cum te descurci?
07Sep.2023

Cakir Georgeta 07 Sep. 2023 12:21:04

Nu înteleg de ce se umbla la bursele copiilor
Numai în tara noastra este aceasta harababura
In alte tari fiecare îsi ia bursa indiferent de stadiul ,de fapt asa cum a fost si la noi odata .
Plus de asta ati facut si module in loc sa lasati semestre
Chiar nu observati ca nu se face nimic mai bun?
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//