Ministrul Educatiei da de inteles la RFI ca salarizarea cadrelor didactice s-ar putea face in functie de performantele lor. Liviu Pop mai spune ca peste 60 de mii de profesori vor participa in urmatorii doi ani la "cel mai amplu program de formare".
"Am proiectul pregatit. Concret, peste 60 de mii de cadre didactice din invatamantul preuniversitar, in special colegii mei din invatamantul gimnazial vor intra in cel mai amplu program de formare, in urmatorii doi ani de zile. Avem fi?e de proiect depuse, sunt bani europeni, in a?a fel incat toti profesorii din invatamantul preuniversitar sa beneficieze de acest program de formare absolut necesar implementarii noilor programe scolare", a spus ministrul Educatiei.
Despre salarizarea profesorilor in functie de performantele lor: "Da, se face lucrul acesta, dar revenim pe legea salarizarii unitare cu precizari suplimentare". Rugat sa ofere detalii, acesta s-a limitat sa spuna: "in conformitate cu legea salarizarii unitare".
Formarea continua in cazul profesorilor este un aspect inclus deja in Legea Educatiei si eprezinta atat un drept cat si o obligatie, potrivit legislatiei in vigoare.
Principalele modalitati de realizare a formarii continue sunt:
1. programe si activitati de perfectionare a pregatirii stiintifice si psihopedagogice si didactice;
2. programe de formare in domeniile conducerii, indrumarii si evaluarii invatamantului;
3. cursuri de pregatire si sustinerea examenelor de obtinere a gradelor didactice II si I;
4. programe de conversie profesionala;
5. studii corespunzatoare unei specializari in domeniul licentei.
Sorin Iancu 11 Sep. 2017 23:56:07
Cursuri de formare au fost si pana acum. Multe din acestea sunt doar ca unii formatori sa ia ceva bani, Continutul lor este in general prost conceput si rezentat pe sliduri ppt citite de