6 din 10 liceeni vor sa faca o facultate in Romania. Doar 8% dintre ei intentioneaza sa isi deschida o afacere

De Portal Invatamant
la 13 Oct. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6 din 10 liceeni vor sa faca o facultate in Romania. Doar 8% dintre ei intentioneaza sa isi deschida o afacere13Oct.2022

6 din 10 elevi vor sa continue studiile in Romania dupa finalizarea liceului, cei mai multi indreptandu-se spre domenii precum inginerie, IT sau finante-banci. Cel putin acestea sunt concluziile unui studiu initiat de Junior Achievement of Romania (JA), cu suportul PwC Romania.

"In general, dupa finalizarea liceului, majoritatea respondentilor opteaza sa isi continue studiile in Romania (62,49%). Un numar foarte mic doreste sa isi continue studiile in strainatate (14%), iar cel mai mic segment doreste sa isi deschida o afacere (8%). Din segmentul celor care isi doresc sa continue studiile in Romania, cei mai multi intentioneaza sa ramana in aceeasi tara, intr-un oras foarte mare. Mai multi respondenti dintre cei care opteaza sa lucreze dupa liceu isi doresc sa traiasca in strainatate, comparativ cu cei care doresc sa isi continue studiile in Romania", potrivit studiului. 
 
 

Industriile STEM/IT, in topul celor mai populare domenii

 
Raspunsurile la intrebarile generale referitoare la planurile actuale de cariera indica faptul ca majoritatea respondentilor nu stiu inca in ce domeniu doresc sa lucreze in viitor, precizeaza sursa citata. Dintre cei care stiu, cei mai multi sunt interesati de industriile STEM / IT /inginerie, financiar / bancar / investitii si medical / psihologie. Cele mai putin populare domenii sunt antreprenoriatul, mecanica si transportul.
 
"De asemenea, putem concluziona ca exista diferente intre genuri la preferinte. Genul feminin este mai aplecat spre domeniile medicina / psihologie, financiar/ bancar/ investitii si educatie. Pe de alta parte, genul masculin prefera domeniile STEM / IT/ inginerie, financiar/ bancar/ investitii si general business/management. In general, domeniul artistic este mai popular in segmentul respondentilor care doresc sa isi continue studiile in strainatate decat in segmentul celor care doresc sa isi continue studiile in Romania. In ceea ce priveste realizarea unui CV, o mare parte dintre respondenti sustin ca stiu cum sa elaboreze un astfel de document. In general, rata de cunoastere creste cu varsta", se arata in concluziile studiului.
 

62,49% dintre elevi intentioneaza sa isi continue studiile in Romania, dupa terminarea liceului

 
Cei 7.000 de respondenti ai studiului sunt elevi din clasele VIII-XIII sau absolventi 2021/2022 din licee teoretice si grupuri scolare din localitati mari, medii si mici, din 41 de judete si municipiul Bucuresti.
 
Scopul studiului a fost sa analizeze incotro doresc sa se indrepte tinerii la sfarsitul unui ciclu de invatamant, daca intentioneaza sa-si continue studiile, sa ramana in tara sau sa plece in strainatate, daca vor sa isi caute un loc de munca in sistemul public sau in cel privat si in ce domenii sau daca doresc sa isi deschida o afacere.
 
Pentru a putea interpreta tendinta de migrare a populatiei tinere catre localitati mai mari, participantii la studiu au fost chestionati cu privire la planurile lor legate de acest aspect, precizeaza realizatorii studiului.
 
Chestionarul a cuprins si intrebari referitoare la domeniul de activitate catre care doresc sa se indrepte tinerii, fiind luate in considerare mai multe domenii de activitate, industrii, sistemul privat, cel public si antreprenoriatul.
 
O alta categorie a intrebarilor adresate s-a referit la analiza potentialului tinerilor cu privire la cautarea si obtinerea unui loc de munca si la interesul lor pentru dobandirea unei experiente de munca prin efectuarea de internship-uri si activitati practice peste vara, in diferite domenii.
 
"Rezultatele acestui studiului arata ca, la acest moment, elevii din Romania sunt ambitiosi in planurile de cariera si vedem ca in jurul varstei de 16 ani decid directia urmatoarei etape educationale si profesionale din viata lor. Sprijinim cresterea procentului celor ce isi doresc sa isi continue studiile, mai ales in domenii care le vor permite tinerilor sa reuseasca in joburile viitorului. Prin programele si proiectele Junior Achievement in Romania sustinem de peste 25 de ani dezvoltarea de competente antreprenoriale, iar in ultimii ani am integrat competentele digitale in curriculumul nostru, pentru a fi alaturi de tineri si de cerintele mediului economic", a declarat Elisabeta Moraru, Country Manager Google Romania si Presedinte Consiliu Director JA Romania.
 
Studiul vine in sprijinul particularizarii programelor de educatie economica, financiara, antreprenoriala si de orientare profesionala pe care Junior Achievement le desfasoara gratuit, cu sprijinul Ministerului Educatiei, al scolilor si universitatilor partenere si prin sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. 
 
Programele urmaresc o mai mare apropiere a mediului de afaceri si a comunitatilor de mediul academic si prevenirea situatiilor de renuntare timpurie la scoala, prin intelegerea impactului negativ al parasirii scolii asupra calitatii vietii.

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ati inceput antrenamentul pentru Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a?

Va doriti o pregatire eficienta si SUCCES deplin pentru copilul dvs. la Evaluarea Nationala?

Oferiti-i copilului dvs. suportul unei pregatiri conforme programei scolare in vigoare!

Culegerile ajuta acum elevul:

-> sa recapituleze/asimileze/lamureasca/fixeze notiunile de examen;
-> sa exerseze rezolvari similare celor de la examen;
-> sa capete incredere in fortele proprii;
-> sa atinga performante cu efect benefic pentru evolutia ulterioara.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

liceeniciclu de invatamantelevi


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//