Rezultatele primei sesiuni de evaluare a calitatii stiintifice si didactice anuntat de Centrul National de Evaluare si Examinare a vizat 144 de proiecte de manuale scolare depuse in perioada 6 - 19 martie (prima sesiune).
Aceste proiecte de manuale au vizat 83 de discipline din planurile-cadru pentru clasele I-VI (45 din ciclul primar si 38 din ciclul gimnazial). Per total, au fost 121 de manuale admise, existand si 22 de manuale respinse (una dintre propuneri a fost retrasa de la evaluare).
Pe lista manualelor respinse se regasesc mai multe propuneri pentru minoritatile maghiare, roma, sarba si slovaca, alaturi de manuale de educatie muzicala, educatie plastica, informatica, fizica ori religie.
Lista integrala a manualelor o puteti vedea
aici.
Eventualele contestatii pot fi depuse in termen de 48 de ore, urmand ca dupa solutionarea acestora sa fie comunicate rezultatele finale.
Proiectele de manuale scolare admise dupa incheierea tuturor sesiunilor de evaluare/reevaluare vor fi supuse unui proces de avizare stiintifica, realizat de un cadru didactic din invatamantul superior, specialist in domeniul/disciplina pentru care a fost propus fiecare proiect.
Avizarea proiectelor de manuale scolare aprobate dupa prima etapa se incheie vineri, 11 mai.
Pentru disciplinele care nu au avut proiecte de manuale in prima sesiune, a fost lansat un al doilea apel al carui termen-limita (elaborare si depunere la Registratura MEN) este data de 8 mai.
Recent au fost anuntate si cuantumurile remuneratiilor pe care le vor primi autorii/grupurile de autori ale caror manuscrise vor fi publicate ca manuale scolare, in urma evaluarii de catre Centrul National de Evaluare si Examinare. Astfel, pentru manualele scolare la disciplinele din invatamantul primar cu una sau doua ore pe saptamana se acorda 25.000 lei (brut), in timp ce pentru disciplinele cu trei sau mai multe ore pe saptamana, din cadrul aceluiasi ciclu de invatamant, suma aprobata este de 35.000 lei (brut).
In ceea ce priveste invatamantul gimnazial, remuneratia pentru autorii/grupurile de autori care vor avea manuale aprobate la disciplinele cu o ora pe saptamana este de 25.000 lei (brut), la disciplinele cu doua ore pe saptamana - 35.000 lei (brut), iar la disciplinele cu patru ore pe saptamana - 45.000 lei (brut).
Lista de discipline din trunchiul comun care necesita manuale scolare (clasele I, a II-a, a III-a, a VI-a, a V-a si a VI-a) pentru anul scolar 2018-2019 este disponibila
aici.