Fiecare proba a examenului dureaza 120 de minute. Probele se desfasoara conform Calendarului de desfasurare a Evaluarii Nationale, aprobat de Ministerul Educatiei.
Examenul de Evaluare Nationala 2019-2020 se desfasoara conform Metodologiei de examen aprobate de catre Ministerul Educatiei.
Observatii:
Disciplinele la care se sustin probe pentru Evaluarea Nationala pentru elevii clasei a VIII-a sunt urmatoarele:
a) Limba si literatura romana;
b) Limba si literatura materna - pentru elevii apartinand minoritatilor nationale care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna;
c) Matematica.
Elaborarea subiectelor
Subiectele trebuie sa fie elaborate in cadrul in cadrul Centrului National de Evaluare si Examinare, conform urmatoarelor criterii:
a) exprimarea trebuie sa fie clara, precisa si in stricta concordanta cu programele pentru Evaluarea Nationala;
b) sa aiba un nivel mediu de dificultate;
c) sa permita rezolvarea in 120 de minute.
La Evaluarea Nationala se pot inscrie absolventii clasei a VIII-a din seria curenta si absolventi din seriile anterioare. Candidatii din promotiile de pana in 1998 inclusiv nu participa la Evaluarea Nationala, intrucat pot solicita echivalarea examenului de capacitate, in conformitate cu ordinul ministrului educatiei nationale nr. 4701/2000, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 37/2001, Partea I.
Desfasurarea Evaluarii Nationale 2020
Lista nominala cu elevii repartizati in salile de examen va fi afisata pe usa fiecarei sali de examen. Aceasta va contine si prevederile metodologiei care ii informeaza pe elevi ca patrunderea in sala cu materiale ajutatoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, frauda sau tentativa de frauda atrag dupa sine eliminarea din sala si acordarea notei 1(unu).
Anul acesta, din cauza masurilor de distantare sociala, vor fi repartizati maximum 10 elevi intr-o sala.
Toate salile de examen, salile in care se multiplica subiectele sau cele in care se preiau, evalueaza sau se depoziteaza lucrarile scrise vor fi dotate cu camere de luat vederi.
Elevii trebuie sa fie in sali pana cel tarziu la ora 8:30. Examenul incepe la ora 9:00 si dureaza 2 ore.
Atentie! Elevii nu au voie sa iasa din examen mai devreme de o ora.
Pentru rezolvarea subiectelor, pe foaia de examen elevii trebuie sa scrie doar cu cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru realizarea schemelor si desenelor la matematica pot folosi doar creion negru.
Elevii sunt supravegheati, in fiecare sala de examen, de doi asistenti, care sunt profesori de alta specializare decat materia la care se sustine examenul. Asistentii le vor explica elevilor modul in care se desfasoara examenul si cum trebuie sa completeze datele personale pe foaia de examen tipizata.
Elevii vor primi si coli pentru ciorna. Ei trebuie sa aiba grija sa transcrie informatiile de pe ciorna pe foaia de examen pana la expirarea timpului alocat.
Daca elevii mai au nevoie de foi tipizate sau de ciorne, ei le vor cere asistentilor si vor primi atatea cat au nevoie.
Elevii care vor să corecteze o greseala trebuie taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala, dupa cum prevede metodologia.
La expirarea celor 120 de minute de examen, elevii trebuie sa predea lucrarile. Ultimii trei elevi raman in sala pana cand vor fi predate toate lucrarile sau pana cand expira timpul de examen.
La predarea lucrarii, elevii numeroteaza foile sub indrumarea asistentilor, numai cu cifre arabe, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini. Daca anumite pagini au parti nescrise, acestea vor fi barate de catre asistenti.
In cazuri exceptionale, daca un elev se simte rau si cere parasirea temporara a salii, el este insotit de unul dintre asistenti, pana la inapoierea in sala de clasa, fara sa i se prelungeasca timpul de rezolvare a subiectelor.
Evaluarea lucrarilor
Lucrarile elevilor vor fi corectata de catre 2 profesori evaluatori care lucreaza in sali separate. Profesorii sunt selectati din alte unitati scolare decat cele din care provin elevii arondati la centrul respectiv.
In cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculeaza media si se trece pe lucrare ca nota finala, care este calculata ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi evaluatori.
Lucrarile se evalueaza de fiecare evaluator, separat, respectandu-se baremele de evaluare si de notare elaborate in cadrul Centrului National de Evaluare si Examinare. Rezultatele sunt comunicare prin afisare la sediul unitatii de invatamant de catre Comisia fiecarei unitati.
Calendarul examenului de Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a 2020 este urmatorul:
02 – 05 iunie 2020 Inscrierea la Evaluarea Nationala 2020
5 iunie 2020 Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
15 iunie 2020 Limba si literatura romana – proba scrisa
17 iunie 2020 Matematica – proba scrisa
18 iunie 2020 Limba si literatura materna – proba scrisa
22 iunie 2020 Afisarea rezultatelor inaintea contestatiilor (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (intre orele 14:00-20:00)
23-26 iunie 2020 Solutionarea contestatiilor
27 iunie 2020 Afisarea rezultatelor finale
Atentie! Reamintim ca programa pentru Evaluarea Nationala 2020 cuprinde doar materia de pe semestrul I, deoarece scolile au fost inchise inca din 11 martie, din cauza pandemiei de coronavirus.
Vedeti aici noile programe de examen pentru probele Evaluarii Nationale 2020 >>
Teste de pregatire rapida pentru Evaluarea Nationala, precum si explicatii relevante gasiti in Culegerile de AICI ...click pentru detalii si comenzi culegeri >>
Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a anuntat ca elevii de clasa a VIII-a care nu vor putea sa participe la examen, din motive medicale, se pot inscrie la o sesiunea speciala, care incepe din 29 iunie.
Calendarul sesiunii speciale de Evaluarea Nationala 2020 la clasa a VIII-a este urmatorul:
29 iunie – proba scrisa la Limba si Literatura Româna
30 iunie – proba scrisa la Matematica
1 iulie – proba scrisa la Limba si Literatura Materna
Monica Anisie a facut precizarea ca aceasta sesiune suplimentara este destinata exclusiv copiilor cu probleme medicale, generate sau nu de COVID, sau cu orice alte probleme care pot fi dovedite.