"Cum cred ca trebuie sa arate absolventul de liceu? Am spus-o foarte clar si in lansarea planurilor-cadru: Bun specialist, bun cetatean - care pentru mine inseamna un roman protector al democratiei, si, in acelasi timp, un om echilibrat si multumit de propria viata. Asa cred ca trebuie sa arate un absolvent de liceu", a spus Daniel David,
in plenul Senatului.
Intrebat despre fenomenul consumului de droguri in randul elevilor, ministrul Educatiei a raspuns ca se impune o "actiune dura" si, "asa cum am scos fast-food-urile din jurul scolilor, tot asa trebuie sa scoatem si dealerii din jurul scolilor".
"Va propun sa avem o dezbatere separata. Va spun ce am facut pana acum. Suntem in discutii cu Ministerul de Interne. In primul rand, actiunea trebuie sa fie foarte dura acolo. Asa cum am scos fast-food-urile din jurul scolilor, trebuie sa scoatem si dealerii din jurul scolilor. In acelasi timp, facem pregatire cu profesorii pentru a fi capabili sa detecteze primele semne ale consumului de droguri. Facem acelasi lucru cu parintii si cu Ministerul Sanatatii. E un lucru foarte important. Dupa ce ai vazut ca apar astfel de probleme, noi nu avem inca servicii bazate pe dovezi. Si nu avem acces. Copiii nu au acces la astfel de servicii si ele trebuie operationalizate", a explicat ministrul Educatiei.
Daniel David a reiterat, in plenul Senatului, ca actualul model dupa care invata elevii la liceu este "un model care de 20 de ani nu produce rezultate bune", prin urmare nu se mai poate continua in acest fel.
Modelul pe care noi il avem in acest moment in liceu este un model care de 20 de ani nu produce rezultate bune. Nivelul de analfabetism functional este prea mare. Intra copiii creativi inteligenti si ies oameni cu un nivel prea mare de analfabetism functional. Atunci este important sa face aceasta schimbare. Modelul pe care il avem acum, va spun sincer, modelul pe care il avem acum este un model care nu mai poate continua. Vorbim de Istoria Romaniei. Am spus foarte clar – nu exista numar limita de ore", a explicat ministrul Educatiei si Cercetarii.