Potrivit documentului, inscrierea candidatilor in ambele forme de invatamant, profesional si dual, debuteaza pe 3 iulie 2023, urmand ca in perioada 10-11 iulie 2023 sa aiba loc probele de preselectie in unitatile de invatamant care au decis organizarea acestora.
Listele cu candidatii admisi/ respinsi in invatamantul profesional si dual vor fi afisate pe 14 iulie 2023.
Calendar admitere invatamant profesional si dual 2023-2024
Admitere invatamant profesional si dual 2023-2024
Admiterea absolventilor clasei a VIII-a in invatamantul profesional pentru anul scolar 2023—2024 se desfasoara in conformitate cu Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul profesional de stat, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice nr. 5.068/2016, cu completarile ulterioare, cu respectarea Calendarului admiterii in invatamantul profesional pentru anul scolar 2023—2024, prevazut in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.
Prevederile se aplica si pentru admiterea absolventilor clasei a VIII-a in invatamantul profesional din unitatile de invatamant particular, autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate, care opteaza sa organizeze si sa desfasoare procesul de admitere conform prevederilor prezentului ordin.
Totodata, admiterea absolventilor clasei a VIII-a in invatamantul dual pentru calificari profesionale de nivel 3 pentru anul scolar 2023—2024 se desfasoara in conformitate cu Metodologia-cadru de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul dual pentru calificari profesionale de nivel 3, conform Cadrului national al calificarilor, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 3.556/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, cu respectarea Calendarului admiterii in invatamantul dual pentru calificari profesionale de nivel 3, conform Cadrului national al calificarilor, pentru anul scolar 2023—2024, prevazut in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.
De asemenea, prevederile se aplica si pentru admiterea absolventilor clasei a VIII-a in invatamantul dual din unitatile de invatamant particular, autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate, care opteaza sa organizeze si sa desfasoare procesul de admitere conform prevederilor prezentului ordin.
Admiterea in invatamantul profesional si dual pentru absolventii din serii anterioare
Absolventii clasei a VIII-a din serii anterioare care au participat la procesul de admitere in anii precedenti si au fost inmatriculati intr-o unitate de invatamant, liceal sau profesional, care s-au retras, au intrerupt studiile, au fost declarati repetenti sau doresc sa se transfere intre invatamantul liceal si invatamantul profesional sau, in cadrul aceluiasi tip de invatamant, de la o filiera/un domeniu de pregatire/specializare/ calificare profesionala la alta/altul, nu participa la procesul de admitere in invatamantul profesional si in invatamantul dual pentru anul scolar 2023—2024. Pentru continuarea studiilor, acestor absolventi li se aplica prevederile Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat prin ordin al ministrului educatiei.
Absolventii clasei a VIII-a din serii anterioare, care nu au implinit 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2023—2024 si nu au fost inmatriculati intr-o unitate de invatamant, pot participa la procesul de admitere in invatamantul profesional si in invatamantul dual pentru anul scolar 2023—2024.
Admiterea in invatamantul profesional si dual pentru elevii cu CES
Pentru admiterea in invatamantul profesional si invatamantul dual pentru anul scolar 2023—2024, inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti aloca, pentru integrarea individuala a elevilor cu cerinte educationale speciale, denumite in continuare CES, proveniti din invatamantul de masa si din invatamantul special, precum si pentru elevii romi, locuri distincte in unitatile de invatamant de masa, peste numarul de locuri repartizat respectivelor unitati de invatamant, in limita a 1—2 locuri suplimentare la clasa, cu respectarea prevederilor legale privind constituirea formatiunilor de elevi.
Informatiile specifice, precum: locurile distinct alocate in unitatile de invatamant de masa pentru candidatii cu CES si pentru candidatii romi, conditiile de inscriere, data-limita de inscriere, unitatile de invatamant la care sunt alocate locurile respective, sunt cuprinse in brosura de admitere.
Recomandarile scrise vizand apartenenta la etnia roma, respectiv copiile certificatelor de orientare scolara si profesionala emise de centrul judetean/al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educationala se depun, de catre candidatii/parintii candidatilor care opteaza pentru admiterea pe locurile speciale pentru romi, respectiv pe locurile distinct alocate in unitatile de invatamant de masa pentru candidatii cu CES, la unitatea de invatamant din care provin candidatii, in termenul precizat in Calendarul admiterii in invatamantul profesional de stat si in Calendarul admiterii in invatamantul dual de stat, prevazute in anexele nr. 1 si 2. Recomandarile scrise vizand apartenenta la etnia roma se pot elibera doar de catre organizatiile care au incheiat un protocol de colaborare cu inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti sau care au prevazuta in statut posibilitatea de a elibera recomandari privind apartenenta la etnia roma.
Nu se aloca locuri speciale pentru candidatii cu CES si pentru candidatii romi la calificarile la care se organizeaza preselectie si nici la calificarile din oferta pentru invatamantul dual la care sunt prevazute probe eliminatorii sau probe de admitere, independent de numarul candidatilor inscrisi pe numarul de locuri disponibile.
Locuri distincte la calificari din invatamantul dual inunitatile de invatamant de masa destinate candidatilor cu CES si candidatilor de etnie roma se pot aloca numai cu acordul scris al operatorilor economici parteneri ai unitatilor de invatamant.
Admiterea in invatamantul profesional si dual pentru elevii olimpici
Elevii care au obtinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa nationala a olimpiadelor scolare organizate si finantate de Ministerul Educatiei sau au obtinut premiile I, II sau III la competitii internationale recunoscute de Ministerul Educatiei, pot fi inscrisi in clasa a IX-a, in anul scolar 2023— 2024, peste numarul maxim de elevi in formatiunile/clasele de elevi.
Cetatenii ucraineni cu statut de elevi pot fi inscrisi in clasa a IX-a, in anul scolar 2023—2024, peste numarul maxim de elevi in formatiunile/clasele de elevi.
Procedura de inscriere in clasa a IX–a a candidatilor mentionati la alin. (1) si (2), precum si lista privind corespondenta specificului olimpiadei nationale/competitiei internationale cu filiera/ profilul/ specializarea la care se face inscrierea elevilor mentionati la alin.(1) se aproba prin ordin al ministrului educatiei, pana la data de 17 februarie 2023.
Invatamant dual 2023-2024
In procesul de admitere in invatamantul profesional si in invatamantul dual pentru anul scolar 2023—2024, sedintele/actiunile de instruire cu parintii si elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere si a planului de scolarizare, precum si cele pentru completarea optiunilor in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora se realizeaza in unitatea de invatamant in format fizic sau prin mijloace electronice de comunicare, telefon, e-mail, videoconferinta online. Dirigintii claselor a VIII-a au obligatia de a informa si a oferi consultanta absolventilor clasei a VIII-a si parintilor/reprezentantilor legali ai acestora pe parcursul derularii acestor actiuni.
In perioadele de rezolvare a cazurilor speciale, comisiile de admitere judetene/a municipiului Bucuresti rezolva situatiile speciale constand in: situatii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidatilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri ramase libere, pentru apropiere de domiciliu.
Nu se va depasi numarul maxim de 30 de elevi la clasa si se va respecta, in toate cazurile, ca media de admitere a candidatilor aflati in cazuri speciale sa fie mai mare sau cel putin egala cu media de admitere a ultimului admis.
In perioadele de rezolvare a cazurilor speciale, candidatii gemeni se pot redistribui de catre comisiile de admitere judetene/a municipiului Bucuresti in clasa celui cu media mai mare sau invers, fara raportarea la media ultimului admis, la specializarea la care se solicita redistribuirea, la cererea parintelui/tutorelui/ reprezentantului legal al elevului. In situatia in care, prin redistribuirea candidatilor gemeni, se depaseste numarul maxim de 30 de elevi la clasa, se aplica prevederile art. 63 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
La depunerea dosarului de inscriere, cartea de identitate, daca este cazul, si certificatul de nastere se depun in copie, fiind certificate conform cu originalul, pe baza documentelor originale prezentate de candidat, de catre membrul/membrii comisiei de admitere de la nivelul unitatii de invatamant.
Daca dupa derularea celor trei etape de admitere prevazute in calendar se mai inregistreaza solicitari de inscriere in clasa a IX-a de invatamant profesional si de invatamant dual din partea unor candidati din seria curenta, precum si din partea unor candidati din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2023—2024, inspectoratul scolar, prin comisia de admitere judeteana/a municipiului Bucuresti, repartizeaza acesti candidati, in intervalul 21 august 2023 — pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2023—2024, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, calculate conform art. 10—12 din Metodologia-cadru de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul dual pentru calificari profesionale de nivel 3, conform Cadrului national al calificarilor, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice nr. 5.068/2016, respectiv art. 10—12 din Metodologia-cadru de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul dual pentru calificari profesionale de nivel 3, conform Cadrului national al calificarilor, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 3.556/2017.
Comisia nationala de admitere elaboreaza precizari, instructiuni sau proceduri, in vederea organizarii si desfasurarii admiterii in invatamantul profesional si in invatamantul dual, pentru anul scolar 2023—2024.
Rezultate admitere invatamant profesional si dual 2023-2024
Unitatile de invatamant care organizeaza proba suplimentara de admitere vor afisa primele rezultate pe 13 iulie. Pe 14 iulie este programata depunerea contestatiilor si rezolvarea lor, precum si afisarea rezultatelor la proba suplimentara de admitere in urma rezolvarii contestatiilor, de catre unitatile de invatamant care au organizat proba.
Afisarea, de catre unitatile de invatamant care au oferta pentru invatamantul profesional si dual, a listei candidatilor admisi si a celor respinsi in invatamantul profesional este programata pe 14 iulie 2023.