"(6) In structura inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti si al inspectoratelor scolare din judetele cu invatamant in limba minoritatii rome sau in care se studiaza limba materna romani, istoria si traditiile minoritatii rome sunt numiti si inspectori scolari pentru educatia elevilor de etnie roma. Acesti inspectori scolari sunt numiti cu consultarea grupului parlamentar al minoritatilor nationale", este precizat in proiectul de lege.
Romania ar trebui sa ia masuri specifice pentru a asigura egalitatea de tratament si accesul deplin al romilor la un invatamant de calitate, cu scopul de a se elimina decalajul dintre romi si ceilalti elevi prin reducerea discrepantelor dintre copiii romi si cei care nu apartin acestei minoritati in ceea ce priveste participarea scolara, nivelul de performanta scolara, conditiile socio-economice si reducerea numarului de cazuri de discriminare si segregare din scoli, sunt de parere initiatorii
proiectului de lege.
Acest obiectiv ar trebui implementat prin intermediul unui Program National care sa vizeze:
1. prevenirea discriminarii si segregarii scolare,
2. reducerea abandonului scolar, cu accent pe invatamantul profesional,
3. sporirea accesului la educatie si ingrijire de calitate a elevilor romi,
4. utilizarea metodelor inclusive si personalizate de predare/ invatare,
5. formarea profesorilor si a mediatorilor scolari romi,
6. extinderea accesului la educatie ca a doua sansa” este precizat in expunerea de motive a proiectului de lege.
"Barierele actuale in promovarea identitatii acestei minoritati in spatiul educational trebuie indepartate. Documentele si rapoartele internationale evidentiaza faptul ca: acest lucru trebuie sa se realizeze si prin stimularea promovarii cadrelor didactice calificate de etnie roma in posturi ale administratiei scolare (inspectori scolarit si directori in unitatile de invatamant cu pondere ridicata a populatiei
scolare de etnie roma)", este mentionat in proiectul de lege.
La nivelul sistemului educational romanesc, in cadrul celor 42 de inspectorate scolare, exista un numar foarte redus de inspectori scolari pentru romii cu competente lingvistice, datorita faptului ca resursele umane existente nu indeplinesc, cumulativ, criteriile prevazute in metodologia de ocupare a posturilor, mai concret conditionalitatile privind calitatea de membru in Corpul National de Experti in Management Educational, calitate care se obtine numai de catre cadre didactice calificate, titulare si care au gradul didactic II. Aceste prevederi ingradesc angajarea expertilor romi si creeaza un precedent ca aceste posturi sd fie ocupate de catre cadre didactice care nu au nici un fel de competenta specifica sau ofera posibilitatea inspectoratelor scolare sa completeze normele altor categorii de inspectori.
Obtinerea gradelor didactice implica o anumita perioada de timp, iar titularizarea in sistemul educational se face in limita posturilor titularizabile declarate vacante anual. Aceste aspecte reduc sansele de a avea specialisti romi in sistemul educational.
Facem precizarea ca, in ultimii ani, Ministerul Educatiei Nationale a oferit derogare de la aceste conditionalitati atat in cazul inspectorilor pentru romi, cat si in acela al inspectorilor pentru religie.
"Consideram ca un inspector scolar care nu are competente lingvistice nu poate efectua inspectii in specialitate. In consecinta, evaluarea procesului de predare a limbii materne cum poate fi facuta?", este intrebarea care apare in expunerea de motive a proiectului.
Proiectul urmeaza sa fie dezbatut si votat de Parlamentari. Doar daca voturile vor fi pozitive, aceasta lege va fi adoptata.
Mihail 26 Sep. 2019 11:58:05
Domnișoară jurnalist, inspectori școlari pentru etnia romă există deja de mult timp. Nu știu cine vă informează sau de unde vă luați știrile, dar sunteți prost informată! Mai interesați-vă, mai antrebați pe la inspectoratele școlare județene și veți afla că există. Poate nu o exista la București, dar an alte zone există. Mai anvățați să vă și informați corect, nu numai de la surse, eventual, useriste, că nu e prima dată cand scrieți prostioare.