Spor de stabilitate in invatamant: Il pot obtine si cadrele didactice necalificate? Este intrerupt de somaj?

De Portal Invatamant
la 28 Dec. 2015 Exclusiv
4 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Spor de stabilitate in invatamant: Il pot obtine si cadrele didactice necalificate? Este intrerupt de somaj?28Dec.2015

Salarizarea personalului didactic se realizeaza la aceasta data conform Legii nr.63/2011, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.83/2014, aprobata cu modificari si completari prin Legea 71/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cuprinsul acestei legi, mai precis in anexele la aceasta, sunt reglementate expres atat nivelurile salariilor (fiind stabilit ca pentru anumite categorii de functii care au o vechime in invatamant de peste 10 ani salariul precizat de lege cuprinde si sporul de stabilitate), cat si metodologia de stabilire, respectiv de determinare a cuantumului salariului pentru fiecare categorie in parte, personal didactic si didactic auxiliar.

Vom analiza in continuare o intrebare, pe care am primit-o pe adresa redactiei, cu privire la sportul de stabilitate. Cine si in ce conditii il poate obtine?

Sunt profesor din 1991. Am lucrat ca si prof. necalificat pana in 2005 cand am absolvit univ de litere si de atunci, lucrez ca si prof calificat, titular in prezent. Am definitivatul. In anul scolar 2011- 2012 am fost in somaj. Nu am beneficiat inca de sporul de stabilitate in invatamant, spunandu-mi-se ca acesta se calculeaza din momentul in care am devenit prof calificat. Tin sa mentionez ca eu nu am avut intreruperi, mai precis, am fost stabila in invatamant, nelucrand vreodata in alt domeniu. Am eu drept acum la acest spor de stabilitate? Ajutati-ma va rog cu un raspuns coerent si documentat. Mi-e foarte greu sa deslusesc legea invatamantului de una singura, neavand pregatire juridica

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Avand in vedere ca odata cu intrarea in vigoare a dispozitiilor Legii educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, titulatura de cadru didactic necalificat nu a mai fost mentinuta, apreciem ca dispozitiile Legii 63/2011, cu modificarile si completarile ulterioare stabileste drepturi si face referire la categoriile de cadre didactice astfel cum sunt acestea stabilite in cuprinsul anexelor la aceasta lege si definite prin legea in vigoare la momentul adoptarii ei, respectiv Legea 1/2011.

Astfel, potrivit art.3 lit.A, pct.1, lit.b) din cuprinsul capitolului I al anexei nr.5 la Legea 63/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru personalul didactic incadrat la transele de vechime in invatamant de peste 10 ani, care indeplineste conditia de vechime efectiva neintrerupta in invatamant de peste 10 ani, salariul de incadrare prevazut in anexele nr. 1 si 2 la lege include pe langa sporul pentru suprasolicitare neuropsihica si sporul de stabilitate.

In cuprinsul lit.c) a aceluiasi articol se stabileste ca pentru personalul didactic incadrat la transele de vechime in invatamant de peste 10 ani, care nu indeplineste conditia de vechime efectiva neintrerupta in invatamant de peste 10 ani, salariile de incadrare se vor imparti la 1,15 si se vor rotunji la intreg.

Prin vechime efectiva neintrerupta in invatamant de peste 10 ani se intelege activitatea depusa atat in calitate de personal didactic, personal didactic de conducere, indrumare si control, cat si in calitate de personal didactic auxiliar, cu contract de munca intr-o unitate sau institutie de invatamant ori intr-un inspectorat scolar, indiferent cand vechimea a fost realizata in mod neintrerupt.

Vechimea efectiva in invatamant reprezinta perioada in care persoana angajata cu contract individual de munca a desfasurat activitate efectiva de predare la catedra in cadrul unei unitati sau institutii de invatamant.

Constituie vechime efectiva in invatamant si perioada in care personalul didactic de conducere, indrumare si control, precum si personalul didactic auxiliar desfasoara activitate in cadrul unei unitati/institutii de invatamant sau unui inspectorat scolar.

In plus, vechimea recunoscuta in invatamant este definitia ca fiind acea perioada in care persoana angajata in invatamant, provenita din alte sectoare de activitate, face dovada ca a profesat in specialitatea inscrisa pe diploma de studii, in cazul in care aceasta persoana ocupa un post didactic in aceeasi specialitate. Aceasta vechime este luata in calcul numai pentru stabilirea drepturilor salariale. Pentru persoanele care beneficiaza de vechime recunoscuta in invatamant, stabilirea salariului de incadrare al functiei didactice se va face potrivit pct. 1 lit. c), sus-redat.

Apreciem ca in speta de fata sunt incidente si dispozitiile art.16 alin.(6) din Legea 128/1997  care stabileau ca, in mod exceptional, in lipsa personalului didactic calificat, dupa epuizarea situatiilor prevazute la alin. (1) - (4), pot fi incadrati, pe o durata de cel mult un an scolar, suplinitori fara studii corespunzatoare, care au absolvit cel putin liceul, cu diploma de bacalaureat, si care sunt testati prin interviu si lucrare scrisa, in profilul postului solicitat. Au prioritate persoanele in curs de calificare pentru invatamant, carora li se asigura continuitatea pe post, daca acesta nu se ocupa prin concurs, si persoanele care au functionat in anul precedent cu statut de suplinitori, primind cel putin calificativul "bine". Personalul didactic necalificat este obligat sa participe periodic la cursuri de initiere in profilul postului si in metodica predarii disciplinei respective, organizate de inspectoratul scolar.

Asadar, personalul didactic necalificat este angajat numai in mod exceptional, in lipsa personalului didactic calificat si numai „pe o durata de cel mult un an scolar”. In aceste conditii, in baza metodologiilor de miscare a personalului didactic, suplinitorii necalificati au fost si sunt angajati, pe perioade determinate.

In conformitate cu dispozitiile legale se observa ca angajarea pe functia de profesor suplinitor se face pe baza de concurs, prin incheierea unui contract individual de munca pe durata determinata,  in acest sens fiind art. 9 alin. (2), art. 16 alin.(6), art. 138 si 139 din Legea 128/1997 potrivit carora personalul didactic angajat pe perioada determinata beneficiaza de aceleasi drepturi cu personalul didactic titular, iar persoanele angajate in invatamant, provenite din alte sectoare de activitate, care fac dovada c? au profesat in specialitatea inscrisa pe diploma de studii si care ocupa un post didactic in aceast? specialitate, beneficiaza de vechimea in munca, ca vechime recunoscuta in invatamant, in vederea stabilirii drepturilor salariale.

Fata de aceste prevederi legale si in lipsa unei definitii exacte a sintagmei personal didactic necalificat, precum si a situatiei particulare in care se afla persoana in cauza apreciem ca pot deveni incidente atat prevederile art.138, situatie in care persoana care are calitatea de personal didactic  este indreptatita sa primeasca sporul de stabilite cu conditia existentei celor 10 ani de activitate efectiva neintrerupta. In situatia in care persoana in cauza a desfasurat activitatea sub incidenta dispozitiilor art.139, apreciem ca perioada astfel desfasurata reprezinta vechime recunoscuta in invatamant, insa nu si vechime efectiva in invatamant.

Precizam totodata ca este esential sa se determine exact durata pentru care au fost incheiate contractele individuale de munca pe perioada determinata, intrucat, de regula, acestea nu asigurau continuitate, fiind intrerupte cu cateva zile sau cu o zi anterior vacantei scolare.

In ceea ce priveste perioada 2005 – prezent de cand desfasurati activitate in calitate de cadru didactic calificat, apreciem ca perioada in care persoana in cauza a beneficiat de somaj a interupt cei 10 ani de vechime efectiva neintrerupta in invatamant necesara pentru obtinerea sporului de stabilitate.

Analiza realizata de Gabriela Dita, consultant juridic Rentrop&Straton
Definitivat - Sfaturi pentru Nota 10
Teste Rezolvate + Metodologie pentru examenul de Definitivat

DEFINITIVAT - modele de Teste. ATENTIE la modificarile aparute in legislatie si metodologie:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

spor stabilitate spor de stabilitate spor cadre didactice spor profesori spor invatamant


x
Lasa un raspuns



Comentarii [4 comentarii]Adauga comentariul tau
17Mar.2016

Solyom Ildiko 17 Mar. 2016 08:58:28

Asadar cand voi putea primi acest spor de stabilitate? Anul acesta in septembrie sau trebuie sa astept sa treaca alti 10 ani pana in 2022? E singurul domeniu in care am lucrat vreodata! Este incredibil,inadmisibil si total ilogic!!
16Ian.2016

Aura 16 Ian. 2016 22:05:56

ce valoare are acest spor ? cu se calculeaza?
15Ian.2016

Ioana 15 Ian. 2016 16:08:13

lucrrez din 1 septembrie 2005 in invatamant neintrerupt. cum se ofera sporul de stabilitate. e inclus in incadrare sau trebuie facut cerere?
cum pot afla daca beneficiez de ecesta?
28Dec.2015

Blaga Ioan 28 Dec. 2015 13:12:18

Dupa intrarea in vigoare a Legii nr.1/2011 s-a abrogat legea 128/1997, ca urmare dupa parerea mea, prevederile legii mentionate mai sus nu se pot aplica dupa 2011, iar suplinitor necalificat inseamna cadru didactic fara studii corespunzatoare postuluiex:lacatus mecanic nu inseamna inginer mecanic
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//