"FSLI considera ca aceasta lege reprezinta in acest moment o necesitate a sistemului de invatamant. Noi nu vrem violenta in unitatile de invatamant si consideram ca scoala trebuie sa fie un spatiu sigur pentru toti participanti la actul educational: in egala masura cadre didactice si elevi. Asistam la o crestere a gradului de violenta in scolile din Romania, iar tot mai multe cazuri de agresiune sunt indreptate impotriva cadrelor didactice! Scolile devin un spatiu al violentei, al fricii si al nerespectarii legilor. Federatia noastra reia demersurile prin care vom depune in Parlamentul Romaniei un proiect de lege prin care cerem aplicarea unor masuri prin care sa combatem astfel de fenomene", se arata in comunicatul FSLI.
Sindicalistii din educatie sustin ca, prin adoptarea acestei legi nu isi doresc sa afecteze drepturile si libertatile elevilor, "asa cum nu sustinem sub nicio forma cazurile in care angajatii din educatie devin agresorii elevilor".
"Dorim in egala masura ca elevii si profesorii lor sa se simta in siguranta si sa medieze conflictele care apar intr-un mod pasnic, cu respect si intelegere. Apreciem, de asemenea, faptul ca este nevoie si de acordarea unei atentii mai mari prezentei psihologilor scolari in unitatile de invatamant, al caror real suport va duce la scaderea cazurilor de agresiune, dar si la reducerea fenomenului de bullying", se mai arata in comunicatul FSLI.
Proiect de lege privind masurile de protectie a personalului didactic, de conducere de indrumare si control in indeplinirea atributiilor specifice functiei
Art. 1. Personalul didactic, de conducere, de indrumare si control din invatamant beneficiaza, in exercitarea atributiilor specifice functiei, de protectia acordata similar functiilor de autoritate publica.
Art. 2. In aplicarea prevederilor art. 1, personalul didactic, de conducere, de indrumare si control din invatamant se bucura de:
a) respect si consideratie fata de persoana sa si fata de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari si tertiari ai educatiei, precum si din partea celorlalti salariati ai unitatii;
b) un climat de ordine, disciplina si respect, in timpul desfasurarii actului educational in contexte formale, nonformale si informale;
c) autoritatea de a lua decizii oportune, care sa ii permita sa mentina un mediu adecvat in timpul procesului de predare-invatare-evaluare, dar si pe parcursul desfasurarii de activitati extrascolare;
d) sustinerea parintilor sau reprezentantilor legali ai beneficiarilor primari ai educatiei, in realizarea actului educational;
e) dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant;
f) protectie juridica adecvata pentru indeplinirea sarcinilor;
g) sprijin si implicare din partea autoritatilor, inclusiv a celor care au atributii in domeniul invatamantului, pentru asigurarea tratamentului, consideratiei si respectului cuvenit functiei, in raport cu importanta sociala si sarcinile specifice;
h) beneficiul campaniilor desfasurate la nivel national si local, de catre autoritatile administratiei publice, pentru cresterea consideratiei si prestigiului social.
Art. 3. In realizarea drepturilor instituite prin art. 1, institutiile si autoritatile publice colaboreaza cu personalul didactic, de conducere, de indrumare si control.
Art. 4. In cursul procedurii legale aplicabile, aspectele si faptele sesizate, in scris, de personalul didactic, de conducere, de indrumare si control, in exercitarea atributiilor specifice functiei, se bucura de prezumtia relativa de veridicitate, pana la proba contrarie.
Art. 5.
(1) Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unui persoane care ocupa o functie didactica, de conducere sau de indrumare si control, aflata in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune.
(2) Savarsirea unei infractiuni impotriva unui persoane care ocupa o functie didactic, de conducere sau de indrumare si control ori asupra bunurilor acesteia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune.
(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele comise in conditiile alin. (2), daca privesc un membru de familie al persoanei care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control.
Art. 6. Orice persoana care exercita o functie de conducere, de indrumare si control in invdatamant si care, in exercitarea atributiilor sale, a luat cunostinta de savarsirea unei infractiuni impotriva personalului didactic, a personalului didactic de conducere, de indrumare si control, este obligata sa sesizeze de indata organul de urmarire penala si sa ia masuri pentru ca urmele infractiunii, corpurile delicte si orice alte mijloace de proba sa nu dispara.
Citeste si:
Sindicatele din Educatie: Profesorilor le va fi frica sa mai mearga in scoli!
Va reamintim, un proiect de lege similar, initiat in 2016, a fost adoptat de Parlament in 2020 si, ulterior, contestat la Curtea Constitutionala. Atunci, magistratii CCR au decis ca
legea pentru protectia cadrelor didactice este neconstitutionala.
Mai exact, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind masurile de protectie a personalului didactic, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar in indeplinirea atributiilor specifice functiei este neconstitutionala, in ansamblul sau. In argumentarea solutiei pronuntate, Curtea a retinut, in esenta, ca legea supusa controlului de constitutionalitate a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului, transmite CCR.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu doua articole din legea respectiva, sustinand ca prevederile sunt neclare si lipsite de previzibilitate si ca, in plus, afecteaza dreptul la aparare al elevilor.