Proiect de lege: In invatamantul prescolar SE INTERZICE utilizarea educatiei digitale ca suport educational

De Laura Galescu
la 08 Sep. 2021
2 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de lege: In invatamantul prescolar SE INTERZICE utilizarea educatiei digitale ca suport educational08Sep.2021

Educatoarele si prescolarii nu vor mai putea folosi sisteme digitale ca suport educational, prevede un nou proiect de lege.

Mai exact, proiectul de lege semnat de grupul parlamentar AUR precizeaza ca 100% din totalitatea formelor si din timpul total de predare din invatamantul prescolar se va face fata in fata, fara mijloace digitale.
"Este favorizat astfel, invatamantul prin prezenta fizica fata in fata, in special in acele situatii de invatare care nu au un specific digital, iar utilizarea tehnologiilor informatiei constituie un suport secundar pentru activitatea didactica.
 
Pentru invatamantul prescolar, se interzice educatia in sistem digital.
 
Pentru a favoriza invatamantul fata in fata si a minimaliza efectele adverse ale digitalizarii, proiectul prevede ca modificarea programelor si practicilor didactice in cazul anumitor discipline in sensul adaptarii lor la noul sistem digital sa se faca pe baza unor doar in baza unor studii de impact de lunga durata asupra procesului de invatamant si a competentelor cognitive ale elevilor. Este obligatoriu ca aceste studii sa fie corelate cu rezultatele studiilor stiintifice asupra efectelor digitalizarii educatiei", este mentionat in expunerea de motive.
 
 
Va prezentam mai jos textul proiectului de lege:
 
 
 
Art. 1. 
 
(1) Se adopta Programul National pentru Digitalizarea Educatiei in scopul asigurarii infrastructurii, resurselor si competentelor necesare implementarii masurilor de digitalizare a sistemului de invatamant, potrivit reglementarilor prezentei legi.
 
(2) Programul National pentru Digitalizarea Educatiei este program suport pentru activitatile educationale fata in fata si in sistem online potrivit reglementarilor prezentei legi.
 
(3) Programul National pentru Digitalizarea Educatiei cuprinde Platforma Nationala Educationala, Proiectul "Conectivitate in scoli", Planul de masuri pentru transformarea digitala, potrivit reglementarilor prezentei legi, prin formarea competentelor digitale superioare si Proiectul "Educatie pe tot parcursul vietii".
 
(4) Valoarea totala a Programului National pentru Digitalizarea Educatiei, alocarile disponibile si sursele de finantare sunt aprobate prin Hotarare a Guvernului.
 
(5) Ministerul Educatiei si Cercetarii infiinteaza o structura proprie de specialitate pentru implementarea Programului National pentru Digitalizarea Educatiei, potrivit reglementarilor prezentei legi, prin care se aloca resurse, se monitorizeaza si se evalueaza utilizarea acestora.
 
Art 2 
 
(1) Prin Platforma Nationala Educationala, statul asigura elevilor inscrisi in invatamantul preuniversitar, potrivit reglementarilor prezentei legi, drepturi egale de acces la educatie prin resurse digitale pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a activitatilor necesare pentru asigurarea exercitarii dreptului fundamental la invatatura.
 
(2) Digitalizarea educatiei se va realiza pe urmatoarele paliere:
 
a) intr-o proportie majoritara pe palierul de management si administratie;
 
b) intr-o proportie secundara pe palierul de comunicare si de eficientizare a colaborarii dintre scoala si familie/organizatii non guvernamentale/administratie, doar in masura in care aceasta va duce la simplificarea colaborarii, la transparenta decizionala, la scaderea coruptiei si la cresterea standardelor de invatamant;
 
c) intr-o proportie secundara pe palierul de activitate didactica, in mod gradual, incepand cu invatamantul primar. 
 
(3) in vederea realizarii si functionarii unei interfete deschise intre elevi si profesori/tutori, precum si intre parinti/tutori si profesori, Platforma Nationala Educationala are urmatoarele functii:
 
a) Asigurarea unui modul permanent pentru elevi cu acces la orar, programarea actiunilor scolare, a activitatilor extracurriculare, a rezultatelor centralizate ale evaluarii si pentru depunerea documentelor administrative.
 
b) Asigurarea unei platforme dedicate activitatii online/digitale pentru elevi, controlata, din punct de vedere al securitatii cibernetice.
 
c) Asigurarea unui modul permanent pentru parinti/tutori, cu acces la situatia scolara si rezultatele centralizate ale evaluarii, pentru depunerea online a documentelor administrative si pentru interactiunea cu cadrele didactice.
 
d) Asigurarea dosarului online pentru personalul didactic inscris in programul de titularizare si grade didactice.
 
e) Asigurarea unui modul administrativ permanent pentru secretariatul scolar.
 
f) Acces la biblioteca digitala prin partajarea resurselor online certificate.
 
g) Asigurarea evidentei si monitorizarii transportului scolar pentru elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat care beneficiaza de gratuitate la servicii publice de transport local si judetean, rutier, naval, cu metroul, precum si feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.
 
(4) In cazul invatamantului fata in fata, in situatia in care disciplina studiata nu are un specific digital, iar cunostintele specifice disciplinei respective nu necesita modalitati digitale pentru a fi transmise, formele clasice de predare vor avea o pondere majoritara, in functie de nivelul educational, conform situatiilor urmatoare:
 
a) 100% din totalitatea formelor si din timpul total de predare din invatamantul prescolar;
 
b) Cel putin 95% din totalitatea formelor si din timpul total de predare din invatamantul
primar;
 
c) Cel putin 90% din totalitatea formelor si din timpul total de predare din invatamantul
gimnazial sau secundar inferior;
 
d) Cel putin 80% din totalitatea formelor si din timpul total de predare din invatamantul
liceal sau secundar superior;
 
e) Cel putin 80% din totalitatea formelor si din timpul total de predare din invatamantul
profesional si tehnic;
 
(5) In cazul invatamantului prescolar, se interzice utilizarea educatiei digitale ca suport
educational.
 
(6) In cazul invatamantului prin prezenta fizica fata in fata, in situatia in care disciplina studiata nu are un specific digital, utilizarea digitalizarii trebuie sa constituie un suport secundar de predare sau o modalitate de deprindere a unor competente digitale.
 
(7) Introducerea tehnologiilor digitale ca suport educational se va face in mod gradual, incepand cu invatamantul primar, in baza unor studii de impact de lunga durata asupra procesului de invatamant si a abilitatilor cognitive ale scolarilor.

(8) Modificarea programelor si practicilor didactice ale anumitor discipline in sensul algoritmizarii si deformarii lor in sensul codatului, se permite intr-o mica masura doar pentru deprinderea unor competente digitale si exclusiv in baza unor studii de impact de lunga durata
asupra procesului de invatamant si a competentelor cognitive ale elevilor.

(9) Studiile de impact care vor sta la baza eventualelor masuri luate conform alin. (7) si alin. (8) ale prezentului articol vor lua in considerare rezultatele studiilor terte si literatura de specialitate care examineaza din punct de vedere stiintific valoarea didactica a digitalizarii scolii si influenta asupra comportamentului, sanatatii fizice, psihice si performantei scolare a elevilor, astfel incat beneficiile digitalizarii sa fie mai mari decat efectele adverse.
 
(10) Ministerul Educatiei va monitoriza permanent efectele pe care deciziile privind digitalizarea luate in baza alin. (7) si alin. (8) ale prezentului articol le vor avea asupra comportamentului, sanatatii fizice, psihice, nivelului performantelor scolare si abilitatilor
cognitive ale elevilor.

(11) Eventualele decizii privind digitalizarea luate in baza alin. (7) si alin. (8) ale prezentului articol se vor duce la realizare, intr-o prima faza, prin programe pilot la nivelul unor judete, astfel incat monitorizarea efectelor sa fie realizata in mod gradual inainte de introducerea modificarilor la nivelul intregului invatamant.

(12) Ministrul Educatiei va raspunde politic in fata Parlamentului pentru avizul si efectele introducerii tehnologiilor digitale ca suport educational.

(13) Sistemul de predare online trebuie utilizat doar ca o solutie temporara in situatiile in care, din motive bine justificate, invatamantul fata in fata nu poate fi folosit.

Art 3 

(1) in termen de 12 luni de la adoptarea prezentei legi, Ministerul Educatiei Nationale, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, are obligatia sa dezvolte si sa puna in functiune Platforma Nationala Educationala.

(2) Metodologia, procedura si conditiile in care se realizeaza si functioneaza Platforma Nationala Educationala se stabilesc prin Ordin al Ministrului Educatiei Nationale.
 
 
Pentru ca proiectul de lege sa fie adoptat, acesta trebuie sa treaca de Parlament, sa fie promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

Ramane de vazut daca proiectul de lege va fi votat, mai ales ca intra in contradictie cu intentia declarata de Ministerul Educatiei si Cercetarii de a incepe alfabetizarea digitala a copiilor inca de la gradinita. O digitalizare timpurie a fost trecuta in 2020 in Strategia de Digitalizare aflata atunci in dezbatere publica.
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Pregatire pentru Evaluare Nationala - noile Teste la Romana si Matematica

Cauti cea mai buna metoda de pregatire a copilului dvs. pentru Evaluarea Nationala?

Solutia: noile Culegeri cu exercitii rezolvate!


Sute de exercitii pentru toate nivelurile si permit fixarea impecabila a informatiei la materiile de baza: Limba Romana si Matematica.

Culegerile reprezinta solutia sigura pentru un succes spectaculos al copilului tau. Vei fi mandru, ca parinte, de realizarile si de potentialul lui!


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

educatie digitaladigitalizare educatieprescolariinvatamant prescolar


x
Lasa un raspuns



Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
10Sep.2021

Gu?? Rodica 10 Sep. 2021 07:30:41

Da ar trebui s? fie aprobat cat mai repede un proiect foarte bun.
08Sep.2021

Alina Constantin 08 Sep. 2021 15:57:46

Lasa ca acasa p?rin?ii ii lasa de la 3 ani ore intregi pe zi, pe jocuri pe telefon.Iar de la 5 ani la fel, la jocuri pe computer. Copiii ajung la scoala deja cu nervii in pioneze.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//