Modificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor parintilor
copiilor cu cerinte educationale speciale se regaseste in Propunerea legislativa pentru completarea art.60 din LEGEA nr.227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, ce a fost inregistrata recent la Senat pentru dezbatere. Proiectul de act normativ are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea celor doua Camere ale Parlamentului si de publicarea in Monitorul Oficial.
Propunerea legislativa o puteti vedea
aici.
De fapt, aceasta modificare reprezinta trecerea veniturilor salariale ale celor ce au copii cu nevoi speciale in categoria veniturilor neimpozitabile. La capitolul scutiri din Codul fiscal se vor introduce, conform proiectului de act normativ, "persoanele fizice, parinti ai copiilor cu cerinte educationale speciale scolarizati in sistemul de invatamant preuniversitar, pentru veniturile realizate din salarii".
Pentru a beneficia de scutirea de impozit pe salariu, parintii copiilor cu nevoi speciale vor trebui, potrivit documentului, sa foloseasca banii rezultati din scutire pentru plata serviciilor de terapie destinate copilului. Concret, banii proveniti din scutirea de impozit pe salariul parintilor copiilor cu cerinte educationale speciale vor ajunge, daca propunerea va ajunge sa se aplice, intr-un cont personal, din care se vor putea face plati doar catre terapeuti.
Potrivit legislatiei in vigoare, tinerii si copiii cu cerinte educationale speciale scolarizati in unitatile de invatamant special sau de masa beneficiaza de masuri precum asigurarea alocatiei zilnice de hrana, a rechizitelor scolare, a imbracamintei si a incaltamintei etc.
Chiar daca parintii copiilor cu cerinte speciale beneficiaza de ajutor financiar din partea statului, terapiile pe care trebuie sa le urmeze acesti copii sunt, de cele mai multe ori, extrem de costisitoare.
"In acest context, a aparut nevoia suplimentarii resurselor financiare necesare efectuarii platilor pentru serviciile prestate de terapeuti, avand in vedere ca o astfel de terapie costa intre 1.000 si 2.000 de euro pe luna, bani greu de obtinut de catre o familie obisnuita", este precizat in expunerea de motive.
Deocamdata, aceste modificari sunt in stadiul de proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie adoptata de Parlament, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.
Patentasu Cristian 29 Oct. 2018 16:07:06
Buna ziua, specificati ce boli, ce dizabilitate, fara dizabilitate intra la ces si ce este ces, caci multe persoane nu stiu ce inseamna ces chiar si din rindul institutiilor care ar trebui sa explice sa indrume sa iti spuna ce drepturi are fiecare peroana cum spune OMECTS 5805/2016, adica acel manager de caz care nu stie cu ce se mananca acetea titulatura.Instruiti oamneii din DGASPC acesti inspectori incaseaza salariul degeaba, mai rau te incurca.