Potrivit unui Ordin de ministru publicat in Monitorul Oficial, in cazul in care dosarul de recunoastere depus la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (denumit in continuare CNRED) de persoane care beneficiaza de protectie internationala pe teritoriul Romaniei si fac dovada actelor de studii sau a calificarilor obtinute nu poate fi completat din motive temeinic justificate, CNRED elibereaza o adeverinta cu valabilitate temporara pana la completarea dosarului si eliberarea atestatului de recunoastere.
De asemenea, CNRED implementeaza initiativele, recomandarile si instrumentele din domeniul recunoasterii calificarilor elaborate la nivelul organizatiilor internationale interguvernamentale, la care Romania este stat membru.
Astfel, persoanele care beneficiaza de protectie internationala pe teritoriul Romaniei si care nu pot face dovada actelor de studii sau a calificarilor obtinute pot aplica pentru Pasaportul European al Calificarilor pentru Refugiati, care se elibereaza in limba engleza sub egida Consiliului Europei.
Conditiile in care refugiatii din Ucraina pot continua studiile
Pasaportul European al Calificarilor pentru Refugiati este un document standardizat la nivel european, cu o valabilitate de 5 ani, nu constituie un act oficial de recunoastere si are caracter de recomandare.
In baza Pasaportului European al Calificarilor pentru Refugiati, CNRED poate emite o recomandare pentru accesul la studii si la piata fortei de munca pe teritoriul Romaniei.
In Ordinul emis de ministrul Educatiei se precizeaza ca persoanelor care beneficiaza de o forma de protectie pe teritoriul Romaniei nu li se va percepe taxa de recunoastere a actelor de studii.
1. Cerere - pentru depunere dosar în format fizic
2. Adresă din partea angajatorului, în care se solicită eliberarea atestatului de recunoaștere în vederea obținerii autorizației de muncă
3. Certificat de înregistrare al angajatorului – copie; în cazul în care angajatorul este persoană fizică - actul de identitate, copie
4. Actul de studii pentru recunoaştere:
- copie, dacă actul de studii este emis în limba română, engleză, franceză, spaniolă, italiană
- copie şi traducere legalizată (în original) în limba română pentru actele emise în celelalte limbi străine
5. Alte documente relevante, dacă este cazul
Exemplu: Adeverinţa de autenticitate eliberată de Ministerul Educaţiei din Republica Moldova pentru diplomele emise anterior anului 2008.
6. Documente personale de identificare, în copie:
- paşaport
- dovada schimbării numelui (dacă este cazul), în copie (limba română/ engleză/ franceză/ spaniolă/ italiană) și traducere legalizată (pentru celelalte limbi)
7. Taxa de evaluare.